23948sdkhjf

Efter flere opkøb: Direktør vil tilpasse flåden til tidens byggerier

Rentas danske direktør tror på en positiv udvikling i 2024 og er klar til at ændre i flåden for at vinde et voksende segment

Rentas adm. direktør, Lars Raagaard, kan lide, hvad han ser. 

Både når han ser tilbage på 2023, og når han ser frem mod resten af 2024.

- Trods et lidt faldende udlejningsmarked i 2023 ser vi ud til at gå frem i forhold til året før, så det er yderst tilfredsstillende, siger direktøren i det finsk udstyrsudlejningsfirma i en pressemeddelelse.

Hvad fremgangen bliver, når 2023-tallene bliver offentliggjort, kommer Renta-direktøren ikke nærmere i denne omgang. I sidste måned fortalte han dog til Licitationen, at selskabet stod til at komme ud af 2023 ”med en omsætning på lidt under 400 mio. kr. og en bundlinje, der er fornuftig.”

Det kræver lidt andet grej, og det skal vi tilpasse vores flåde til i tide Lars Raagaard, adm. direktør i Renta A/S

Senest tilgængelige årsrapport fra Renta dækker 2022 og viste et overskud på 22 mio. kr., hvilket var en fremgang på cirka 5 mio. kr. i forhold til året før. Hertil skal det bemærkes, at 2021-tallet dækker aktiviteterne i Lohke Materieludlejning, som Renta fusionerede med i 2022.

I det forgangne år har det finske firma reddet med på konsolideringsbølgen.

Opkøb i Syddanmark

- I 2023 kom Del-Pin med ombord med syv afdelinger i Syd- og Sønderjylland samt i Assens og Odense, og for nylig blev Jelle-Bo i Svendborg del af familien. Det giver os en stærk repræsentation i Sydjylland og på Fyn, og vi er ved at være rigtig godt dækket ind geografisk, siger Lars Raagaard.

Siden blev købet af udlejningsfirmaet Jelle-Bo med ni ansatte og en årlig omsætning på cirka 20 mio. kr. annonceret. Det var i januar i år. Med denne seneste tilføjelse til aktiviteterne kom Renta op på 16 afdelinger i Danmark.

Godt ni måneder forinden var der et større opkøb på tapetet: Ovennævnte A.L. Del-Pin. Udlejningsfirmaet havde ni depoter i de vestlige dele af Danmark, mere end 60 ansatte og en årlig omsætning på knap 100 mio. kr.

– Vi ser kun stigende krav

I Lars Raagaards optik er der fordele for alle parter ved sammenlægningen - uden at alt skal kastes op i luften.

- Vi kommer ikke brasende og laver alt om. Naturligvis vil der ske en løbende tilpasning, så man har samme oplevelse, uanset om det er Sønderborg eller Sakskøbing, siger han.

Om Renta Group

Renta Group er et nordeuropæisk komplet udstyrsudlejningsfirma, der blev grundlagt i 2015.

Virksomheden er oprindeligt finsk og har aktiviteter i Danmark, Sverige, Norge, Polen og Baltikum, med mere end 175 afdelinger og over 2.000 ansatte. Renta er et generelt udlejningsfirma med et bredt udvalg af bygge- og anlægsmaskiner samt relaterede services.

Selskabet kom ind i Danmark i 2021 og fusionerede året efter med Lohke Materieludlejning.

Kilde: Renta

Direktøren tilføjer, at købet skal være med til at udvikle og fremtidssikre afdelingerne.

- Vi ser kun stigende krav til digitalisering, miljøbelastning, dokumentation med videre, og der hjælper det at være del af en større organisation med flere kræfter, mener han.

Et kig i krystalkuglen

Visionerne for 2024 handler ifølge Lars Raagaard om konsolidering og bæredygtighed.

- Vi har ekspanderet markant, men vi vokser ikke bare for at vokse; vi vil gøre det ordentligt og så det skaber værdi for kunderne, fortæller Lars Raagaard.

I 2024 vil firmaet blandt andet investere i at standardisere lokationerne med ens look, ekspedition, skiltning, IT med videre.

- Vi vil også tage bestik af, at mens det almene byggeri er lidt under pres, så er der måske et rekordår i sigte for den grønne omstilling – der opføres biogasanlæg, fjernvarme, varmepumpeanlæg, solceller et cetera i stor stil, siger direktøren.

- Det kræver lidt andet grej, og det skal vi tilpasse vores flåde til i tide, fortsætter han.

Udviklingen med boligbyggeri under pres kontra energi- og forsyningsprojekter i fremgang, som Lars Raagaard opridser, er på linje med Byggebarometeret, der bliver udarbejdet af Bygherreforening og Byggefakta.

Renta vil, i tiden der kommer, også have fokus på at investere i ‘grønne’ maskiner med gennemsigtige emissionstal.

– Så selv om prognoserne taler om et lidt vigende udlejningsmarked i 2024, så føler vi os i god form, og vi har rigtig positive forventninger til året, lyder Lars Raagaards dom for det igangværende år.

Bygherrebarometeret

Bygherrebarometeret er udarbejdet af Bygherreforeningen og Byggefakta og viser tendenser og udviklinger i byggeriet. Seneste udgave understøtter Renta-direktør Lars Raagaards syn på udviklingen med et presset boligbyggeri og energi- og forsyningsprojekter i hopla.

Fire ud af 10 planlagte byggeprojekter blev enten aflyst eller udskudt i 2023, viste seneste prognose i november.

Efter, at stigende priser over nogle år har sat en stopper for meget af det almene nybyggeri, står især boligbyggeri på det private område som særligt udfordret af en høj rente.

Omvendt var der optræk til en rekordhøj pipeline inden for energi, hvilket tilskrives den grønne omstilling. Her er tale om biogasanlæg, varmepumpeanlæg og solcelleparker. Samtidig er der flere nye vandværker på vej, ligesom der er gang i en række fjernvarmeprojekter.

I november lød vurderingen, at energi- og forsyningsområdet i år vil tæller projekter for 20,5 mia. kr., hvilket vil være en stigning på 35 pct.

Artiklen er en del af temaet MXtra - Maskin- og materiel.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098