Licitationen mener: Derfor er der mangel på arbejdskraft
En af de største barrierer for vækst er fortsat manglen på kvalificeret arbejdskraft. På trods af en lang række tiltag for at gøre det lettere for virksomhederne at rekruttere arbejdskraft fra udlandet, så er der stadig mangel på arbejdskraft i såvel de private virksomheder som i den offentlige sektor.
I byggebranchen, hvor manglen på arbejdskraft er særlig udbredt, kæmpe mange virksomheder indædt om det begrænsede udbud af arbejdskraft. Og den kamp kæmpes både ved at tilbyde frynsegoder og klingende mønt i lommen.
På sigt er det naturligvis en uholdbar situation som truer væksten og dermed også eksistensen for mange virksomheder. Derfor er det et vaskeægte paradoks, at branchen og politikerne i fællesskab endnu ikke har formået at få sat fart i optaget på byggeriets erhvervsuddannelser.
Det er også et paradoks, at der ikke gøres en mere ihærdig indsats for at fastholde den ældste del af arbejdsstyrken. Stadig flere trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet før pensionsalderen.
Når arbejdsstyrken udhules i begge ender, skaber det naturligvis mangel på arbejdskraft, og i kølvandet på det begrænsede arbejdskraftudbud kan det være med til at skabe pres på lønnen. I et benhårdt konkurrencepræget marked vil det, sammen med stigende renter samt højere energi- og materialepriser, være med til at begrænser efterspørgslen fra kunderne. Der er ikke noget quickfix. Men de skarpeste virksomheder er allerede gået på jagt blandt de unge og de ældre.
Artiklen er en del af temaet Lederen.