23948sdkhjf

Tegn på social dumping: 32 virksomheder kommer under lup

Efter årets første landsdækkende aktion mod social dumping skal det undersøges om skat, moms og andre forhold følger lovens bogstav hos hovedparten af de kontrollerede virksomheder

Årets første landsdækkende aktion mod social dumping gav bonus.

Af de 50 virksomheder, som fik besøg af Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet i sidste uge, kan de 32 se frem til yderligere kontrol. I forbindelse med aktionen har Skattestyrelsen talt med i alt 88 medarbejdere, hvoraf de 68 var udenlandske.

Social dumping er med til at skabe unfair konkurrence over for de mange virksomheder, der følger reglerne Ernst O. Nielsen, funktionsleder i Skattestyrelsen

I København og på Frederiksberg fik syv virksomheder indenfor byggebranchen besøg.

- I fem af de virksomheder, vi har kontrolleret i København og på Frederiksberg, stødte vi på indikationer på social dumping. De fem virksomheder kan derfor se frem til yderligere kontrol, hvor vi undersøger omfanget og får gjort regningen op, siger Ernst O. Nielsen, funktionsleder i Skattestyrelsen, i en pressemeddelelse.

- Vi vurderer umiddelbart, at de udenlandske medarbejdere, der er tilknyttet fire af virksomhederne skal anses for arbejdsudlejede til den danske virksomhed, de udfører arbejde for, fortsætter han og forklarer, at det betyder, at der løbende skal afregnes dansk skat af deres indtægter.

- Derudover skal vi have tjekket op på ansættelsesforholdene for en person, vi stødte på, siger Ernst O. Nielsen opfølgende.

Fælles myndighedsindsats mod social dumping

Skattestyrelsen har siden 2012 indgået i en fælles myndighedsindsats mod social dumping sammen med Arbejdstilsynet og politiet. Formålet er at sikre, at arbejde i Danmark foregår på ordentlige vilkår og følger den danske lovgivning samt forebygger konkurrenceforvridning blandt virksomheder, der anvender udenlandske underleverandører og ansatte.

Indsatsen sker gennem målrettede fælles kontrolaktioner mod brancher og virksomheder, hvor der vurderes at være risiko for svindel eksempelvis på byggepladser, restauranter, gartnerier, rengøring og i landbruget. Som led i indsatsen gennemfører de tre myndigheder en række fælles kontrolaktioner. 

I 2024 er det planen at gennemføre otte landsdækkende aktioner samt en række regionale aktioner.

Skattestyrelsens rolle i myndighedssamarbejdet er at kontrollere, om udenlandske virksomheder og arbejdstagere er registreret korrekt i forhold til moms og skat, samt om moms og skat er angivet og betalt korrekt.

I den anden ende af landet talte Skattestyrelsen i Holstebro med ni medarbejdere, hvoraf otte var udenlandske.

- I fem af de virksomheder, vi har kontrolleret i Holstebro, stødte vi på indikationer på social dumping, fortæller Ernst O. Nielsen.

- Vi vurderer umiddelbart, at de udenlandske medarbejdere, der er tilknyttet de fem virksomheder, skal anses for lønmodtagere hos den danske virksomhed, de udfører arbejde for, uddyber han om kontrollen.

Otte aktioner i år

Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet forventer i 2024 at gennemføre otte landsdækkende aktioner mod social dumping samt 40 regionale aktioner.

Skattestyrelsen udvælger virksomheder til kontrol ud fra de oplysninger, Skattestyrelsen har om virksomhederne, og hvor informationerne indikerer, at der kan være udfordringer med social dumping.

- Social dumping er med til at skabe unfair konkurrence over for de mange virksomheder, der følger reglerne, påpeger siger Ernst O. Nielsen og tilføjer:

- Derfor har vi under vores kontroller et særligt fokus på, at udenlandske virksomheder og medarbejdere er registreret korrekt og dermed betaler korrekt skat og moms af det arbejde, de udfører i Danmark.

Skattestyrelsen har som led i indsatsen mod social dumping fra 2015 til og med første halvår af 2023 sendt regninger for knap 2,1 mia. kr. Alene i første halvår 2023 gennemførte Skattestyrelsen knap 1.600 kontroller og udstedte regninger for godt 241 mio. kr.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109