23948sdkhjf

Tidligere rådhus skal både rives ned og renoveres

Knap 4.000 kvm forsvinder for at give plads til å-forløbet i Horsens

Investorer, arkitekter og rådgivere løfter nu sløret for, hvad der skal ske med det det tidligere rådhus i Horsens’ midtby.

Rådhusbygningerne ligger, så det er omfattet af udviklingsplanen for Åkvarteret. Planen tager udgangspunkt i ambitionen om at få det tidligere å-forløb tilbage til byen. Og for at give plads til å-forløbet fra Rådhustorvet til Rådhusparken skal den vestligste bygning på det gamle rådhus, der er knap 4.000 kvm, rives ned.

- I arbejdet med transformationen af det tidligere rådhus har vi taget højde for rammerne i udviklingsplanen for Åkvarteret. Det betyder, at den vestlige del af bygningen, der ligger nærmest Ove Jensens Allé skal nedrives, siger Lars Rahbek, projektudviklingschef hos M+ Ejendomme, i en pressemeddelelse.

M+ Ejendomme og AP Ejendomme overtog i starten af 2023 bygningerne på det tidligere rådhus. Siden har selskaberne sammen med Aart Architects, Rønslev Rådgivende Ingeniører og Horsens Kommune arbejdet på planerne.

Ombygning

De dele af bygningen, som ikke forsvinder med nedrivningen, skal renoveres og ombygges med faciliteter til blandt andet Horsens Bibliotek og Borgerservice. De kommunale funktioner vil blive samlet under ét tag for at skabe et fællesskabscenter for borgerne.

For at skabe sammenhængende plads blandt andet til biblioteket bliver den østlige gårdhave i midten af bygningen overdækket, så der bliver skabt et samlende atrium. Fra atriet bliver der adgang til de omkringliggende etager via nye trapper og elevator, og der åbnes op mod den indre gårdhave.

Der bliver også gennemgang igennem atriet fra den nuværende forhal til en ny indgang mod Rådhusparken.

Bevarer kunstværker i Horsens' tidligere rådhus

Bygningerne rummer kunstneriske udsmykninger af billedkunstnerne Aase og Poul Gernes, som får særlig opmærksomhed ved ændringerne. Udsmykningen betegnes med sine spektakulære farver, som et af Gernes’ hovedværker. Det samme gælder Bjørn Nørgaards relief i husets foredragssal.

Med vejledning fra Akademirådet i København, kunstner og tidligere rektor ved det jyske kunstakademi Jesper Rasmussen, arkitekt Anna Mette Exner, Horsens Museum og Horsens Kunstmuseum har AP/M+ og Aart Architects gennemført en grundig registrering og værdisætning af de forskellige kunstværker.

I bygningen bliver Poul Gernes’ udsmykning i forhallen bevaret. Det samme gør de farvestrålende fjer i den oprindelige byrådssal, som i fremtiden bliver en del af børnebiblioteket. Også den rigt udsmykkede vielsessal, der er udført af Poul Gernes og hans hustru Aase, bliver bevaret.

De resterende Poul Gernes dekorationer i husets gange er digitalt registrerede for mulig formidling for eftertiden, og skabeloner til genoptegning er blevet sikret på magasin.

Husets foredragssal genopstår som ramme for kulturelle arrangementer som f.eks. foredrag og dialogmøder, og det store keramiske relief i salen ”Komedien eller den guddommelige” af Bjørn Nørgaard og ægtefællen Lene Adler Petersen bevares.

Certificering og miljømål

Den transformerede ejendom bliver bæredygtighedscertificeret efter både DGNB og EU Taksonomiens godkendte miljømål. Det betyder blandt andet, at der bliver arbejdet med genanvendelse af materialer og hele bygningsafsnit, ligesom der er fokus på anvendelse af vandressourcer. Projektets ambition er at genanvende og bevare så store dele af den eksisterende og bevaringsværdige bygning som muligt.

Projekteringen er i sin afsluttende fase, og nedbrydningen forventes påbegyndt i juni 2024, efter vedtagelse af ny lokalplan.

Forventningen er, at de første aktiviteter kan være i gang i bygningen i november 2025.

Parterne oplyser ikke, om der er valgt entreprenører til opgaven. 

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141