23948sdkhjf

Indsnævrer feltet til bygning med mest mulig beton

De ingeniører og arkitekter, som skal dyste om at tegne, projektere og opføre et etagehus med mest mulig beton og mindst mulig CO2-udledning, er fundet

Byg et etagehus, hvor mest muligt er beton, og skær samtidig så meget af CO2-udledningen som muligt. 

Den opgave vil mange rådgivere være med til at løse, lyder det fra Realdania By & Byg, som har lagt sig fast på, hvem der skal dyste om at få opgaven.

”Blandt mange dygtige, kreative og grundige ansøgninger har vi peget på tre ingeniørfirmaer og fire arkitektfirmaer, som hver især har trådt særligt frem på et eller flere felter, så vi samlet får belyst opgavens facetter bedst muligt,” skriver Realdania By & Byg i en opslag på det sociale medie LinkedIn.

MiniCO2 Etagehus Beton - Ingeniører og arkitekter

Ingeniører:

  • Rambøll
  • Søren Jensen A/S
  • Fjord Rådgivende Ingeniører, Value Engineering, Ekolab Aps og Henry Bertelsen 

Arkitekter:

  • Cebra
  • Cubo Arkitekter
  • Henning Larsen
  • Sleth

MiniCO2 Etagehus Beton, som projektet hedder, er sat i verden for at belyse, hvordan man kan bygge i beton med lavt klimaaftryk og uden at gå på kompromis med kvalitet og komfort. Det skal ske ved at reducere materialemængder, undgå spild og maksimere design for adskillelse og genanvendelse. Dertil er der fokus på selve typen af beton i forhold til mængden af udledt CO2 i produktionsfasen.

Det er ambitionen, at betonhusets CO2 udledning skal under 5 kg CO2 eq/kvm/år for materialer, svarende til cirka 7,3 kg CO2 eq/m2/år når drift inkluderes. Kravet ligger dermed markant under Bygningsreglementets krav på 12 kg og væsentligt under det gennemsnitlige niveau for nye etageboliger på omtrent 9,6 kg.

Når konkurrencen er afgjort, bliver den vindende ingeniør totalrådgiver i teamet, og vinderen på arkitektsiden bliver underrådgiver i teamet.

De udvalgte arkitekter og ingeniører skal aflevere deres bud 2. februar 2024, og byggeriet forventes opført i løbet af 2024.

Træ, tegl og beton

Bygningen bliver det tredje af ”MiniCO2-husene” i Fredericia, som alle har samme format, med samme grundplan og i fem etagers højde.

Det første af slagsen, der er bygget mest muligt i træ, står nu næsten færdigt. Byggeriet af det næste hus i tegl er godt på vej.

Formålet med at bygge tre huse med henholdsvis mest muligt træ, tegl og beton på samme gade og med samme grundplaner, er at skabe mulighed for at sammenligne dem på tværs.

Derfor vil der blive lavet LCA beregninger på CO2-udledningen for hvert enkelt hus. Der vil være særligt fokus på at sammenligne de enkelte bygningsdele så som indervægge og dæk - idet de forskellige materialer kan have hver deres styrker og svagheder.

Dertil vil det blive kortlagt hvor lang tid det tager at opføre husene, hvordan materialerne fungerer i diverse delkomponenter, hvad det har kostet at opføre husene og hvordan de er at leve i.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125