23948sdkhjf

Ruder fra gamle vinduer bliver til glasuldsisolering

Udtjent glas fra gamle vinduer bliver smeltet om tl glasuldsisolering på Saint-Gobain Isovers glasuldsfabrik i Vamdrup. Metoden sparer CO2 og mindsker forbruget af nye råstofer. Den ny glasuld kan fx indgå i at energioptimere offentlige bygninger for at nå kommunernes målsætning om at gøre bygningsmassen CO2-neutral i 2050.

De danske kommuner er centrale aktører i indsatsen for at reducere energiforbruget
og udledningen af CO2. Mange kommuner gør allerede en indsats og er rollemodeller
for både erhverv og borgere for at mindske bygningers klimabelastning.

”Kommunerne ser især ind i energieffektivisering og modernisering af 31 mio. kvadratmeter bygningsmasse for at nå klimamålene. Skal målsætningen nås, kræver det, at kommunerne energioptimerer på 3 % af bygningsmassen om året,” fortæller Peter Hedegård, Business Relations Director hos Saint-Gobain Denmark A/S.

Glas indgår i cirkulært forløb
På Saint-Gobain Isovers glasuldsfabrik i Vamdrup, der i over 40 år har produceret glasuldsisolering af højeste kvalitet, producerer de glasuld med en stor andel genbrugsglas. De udtjente glas omsmeltes til ny og energiefektiv isolering, som kan indgå i den cirkulære økonomi og bruges til at energioptimere bygningsmassen.
”Lidt forsigtigt kan man sige, at vi med ’Glas til uld’-metoden skaber demokratisk isolering, fordi de mange gamle glas bliver til et nyt effektivt og langtidsholdbart materiale, som langt de fleste har råd til at investere i, når bygningerne skal energioptimeres,” forklarer Peter Hedegård, og han uddyber: ”Det føles godt at være med til at sikre, at materialerne bliver genanvendt på en god måde. Når vi genanvender gammelt glas, betyder det også, at vi ikke forbruger nye råstoffer.
Det er en gevinst for miljøet, CO2 -aftrykket og økonomien. Vi sparer miljøet for 210 kg CO2 pr. tons gensmeltet glas i forhold til at bruge nye råvarer.”

"Kommunerne ser især ind i energiefektivisering og modernisering af 31 mio. kvadratmeter
bygningsmasse for at nå klimamålene."
Peter Hedegård, Business Relatons Director
hos Saint-Gobain Denmark A/S.

650 vinduer blev til ny isolering
På en netop afsluttet tag- og facaderenovering af EF Vigerslev Engpark er ruderne fra 650 gamle og udtjente vinduer blevet lavet om til glasuld, der fremover vil hjælpe med at spare på energien. Som en del af en større renovering af EF Vigerslev Engpark i Valby er de gamle, udtjente vinduer blevet fjernet fra bygningerne og erstattet med nye.
Men hvor gamle vindueselementer ofe ender på en containerplads, er glasset fra vinduerne i stedet blevet fragtet til Saint-Gobain Isovers glasuldsfabrik. Her er glasset blevet smeltet og
lavet om til ny og energiefektiv isolering, og bebyggelsen i Valby har fået isolering, der svarer til mængden af glas, tilbage. De gamle ruder fra Valby vil dermed – nu i deres nye form – fremover medvirke til øget energiefektivitet.
I alt er 9.700 kg glas fra bygningerne blevet omdannet til 450 m3 glasuld, hvilket fuldt ud har
dækket isoleringsbehovet i Vigerslev Engpark.

Ny metode - stor opmærksomhed
Muligheden for at genanvende glasset fra de gamle vinduer til isolering er stadig relativt ny, men hos Saint-Gobain Isover oplever de stor interesse, og fere projekter fordelt over hele Danmark er i støbeskeen.
”Vi forventer yderligere eferspørgsel også i forbindelse med de nye skærpede EU rapporteringskrav om bæredygtighed, der træder i kraf med CSRD-direktivet i 2024,” siger Peter Hedegård.

Saint-Gobain
Saint-Gobain er en af verdens førende producenter af materialer og løsninger tl byggeriet.
Med et stærkt fokus på bæredygtghed og på menneskers trivsel i bygninger er koncernen til stede i 76 lande verden over. Blandt koncernens varemærker i Danmark findes Gyproc, Isover og Weber.
htps://www.saint-gobain.dk
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109