23948sdkhjf

Novo Nordisk har fravalgt byggerier i Danmark

Novo Nordisk investerer heftigt i Danmark, men topchef Lars Fruergaard Jørgensen fortæller, at det bliver sværere og sværere på grund af mangel på arbejdskraft og langsomme byggegodkendelser

Når Novo Nordisk investerer milliarder i nyt fabriksbyggeri, kigger medicinalselskabet først og fremmest på, hvor det nemmest kan rekruttere den nødvendige arbejdskraft, få adgang til tilstrækkelig grøn energi og så få hurtige myndighedstilladelser på plads.

Det skriver MedWatch.

Forholdet omkring hastigheden af tilladelser er afgørende, og det har netop betydet, at den absolut største danske virksomhed herhjemme nogle gange har valgt at bygge nyt i udlandet frem for i Danmark.

- Når vi skal investere, så skal det gå hurtigt, fordi det sker typisk i situationer, hvor man har nogle produkter, der er på vej, eller der er stor efterspørgsel efter de produkter, man har. Så hurtige myndighedsgodkendelser er meget vigtige, så man rent faktisk kan komme i gang med at bygge hurtigst muligt, fortæller adm. direktør i Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, til MedWatch under en konference på Rigshospitalet mandag i denne uge.

- Jeg vil ikke blive meget specifik, men der er konkret fabrikker, som ikke er blevet bygget herhjemme, fordi det simpelthen tog for lang tid, og som derfor blev bygget et andet sted, uddyber topchefen.

Klar med anbefalinger

Lars Fruergaard Jørgensen har som en del af Life Science Rådet netop afleveret sine anbefalinger til en ny life science-strategi til den danske regering, og Novo Nordisk-direktøren understreger, at en af anbefalingerne netop er at accellerere processen og samarbejdet hos de danske myndigheder omkring tilladelser til virksomhederne.

- I Danmark er der nogle processer, der sker i kommunalt regi og noget i regionalt regi, og hvis det tager lang tid, så kan Danmark gå glip af investeringer i forhold til andre lande, hvor det går hurtigere, forklarer Lars Fruergaard Jørgensen.

MedWatch: Novo Nordisk har jo investeret for milliarder både herhjemme og i udlandet den seneste tid, så I må have en ret aktuel og præcis vurdering af, hvor Danmark ligger i den internationale konkurrence om at være et attraktivt produktionsland?

- Danmark ligger godt, og da vi er meget store i Danmark allerede, så vi har mange kompetencer herhjemme med mange dygtige medarbejdere, så derfor er det relativt attraktivt for os at fortsætte i Danmark. Men det er også klart, at i nogle af de lokationer, vi har nu, er det faktisk svært for os at blive ved med at investere, fordi der er mangel på arbejdskraft, og i øjeblikket tager det længere tid at få nogle af de her godkendelser, siger topchefen.

Lars Fruergaard Jørgensen påpeger, at der typisk skabes nogle hundrede nye arbejdspladser, når fabrikker bygges eller udvides, men at det kræver tusindvis af håndværkere til selve byggeprocessen.

- Så hvis der ikke helt konkret er håndværkere til at kunne bygge fabrikkerne, og hvis der ikke er kvalificeret arbejdskraft til at kunne arbejde på dem, så vælger virksomheder et andet land. Men de her problemer er jo faktisk noget, man kan vælge at løse med et aktivt valg, og så vælger vi Danmark til, når vi skal bygge, siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Rekordstor investering

På trods af topchefens udmeldinger er der nu ikke meget, som tyder på, at Novo Nordisk har lukket ned for investeringsplanerne herhjemme. Så sent som i november meldte det danske medicinalselskab ud, at det smed en rekordstor investering på over 42 mia. kr. efter udvidelser og nyt byggeri i Kalundborg, som vil beskæftige 3.000 håndværkere, mens fabrikkerne vil skabe mere end 800 nye fuldtidsstillinger, når de kommer i drift i en periode over fire år fra 2025 til 2029.

I samme udmelding oplyste Novo Nordisk, at selskabet de seneste to år derudover havde meldt investeringer i Danmark ud for 40 mia. kr., hvilket altså bringer de danske udmeldte investeringer på to år op på 82 mia. kr., ligesom selskabet i øjeblikket også har en ansøgning om tilladelse til at bygge et helt nyt fabriksområde uden for Odense liggende hos myndighederne.

I forhold til Novo Nordisks investeringer i udlandet meldte selskabet også ud i november, at virksomheden investerer 16 mia. kr. i sin franske produktion i byen Chartres, ligesom der blev kastet 1 mia. kr. yderligere i samme anlæg tilbage i januar.

Novo Nordisk er ikke vendt tilbage med svar på, om selskabet har annonceret andre udenlandske investeringer end de franske gennem de seneste år.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079