23948sdkhjf

For dyrt og komplekst: Viser tre veje til nemmere miljø-dokumentation

Flere organisationer er gået sammen om en række anbefalinger, der skal gøre det nemmere for mindre virksomheder at få dokumenteret byggematerialers miljøpåvirkning, Fri data er et nøgleord

I jagten på et grønnere byggeri er besparelsen af ethvert kilo CO2 interessant, og her spiller materialernes EPD'er eller miljøvaredeklarationer en nøglerolle, når de mindst miljøskadelige produkter skal findes.  

Men en af udfordringerne, lyder det fra en række organisationer, er, at de klimakrav, der blev indført med Bygningsreglementet (BR18) i begyndelsen af året, fører et stigende behov for retvisende data med sig. Det betyder, at særligt små og mellemstore byggevareproducenter står over for store udfordringer med de såkaldte miljøvaredeklarationer (EPD'er).

De mange hindringer hæmmer ikke kun udvikling og innovation, men risikerer også at presse materialeproducenter til at lukke ned Palle Thomsen, adm. direktør, Danske Byggecentre

- Byggebranchen skal naturligvis være med til at gøre byggeriet mere bæredygtigt, men det må ikke ske på en måde, hvor det rammer de mindre virksomheder uforholdsmæssigt hårdt. Vi har derfor sat os sammen for at finde nogle gode løsninger til at løse den udfordring, så vi både kan mindske de administrative byrder for virksomhederne og sikre et bedre klima for os alle i fremtiden, siger Nicolai Siegumfeldt, der er underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne, i en pressemeddelelse.

Tekniq Arbejdsgiverne, Rådet for Grøn Omstilling, Rådet for Bæredygtigt Byggeri og Brancheforeningen Danske Byggecentre er gået sammen om en række fælles anbefalinger, der skal gøre det nemmere og billigere for små og mellemstore virksomheder at løse udfordringen med ressourcekrævende EPD'er. 

Nemmere vej til EPD'er

De fire organisationer peger i rapporten "Digitalisering er vejen til lettere og billigere klimadokumentation i byggeriet" følgende tre løsningsforslag, der skal gøre det nemmere for små og mellemstore virksomheder at lave retvisende EPD'er:

Digitalisering af EPD-processen: Genåbn EPD-puljen for at få midler til at lave produkt- og branchespecifikke EPD’er, som uploades til en fælles database. Ved at introducere en digital EPD-generator kan virksomheder nemmere og mere økonomisk udarbejde miljørapporterne. Dette værktøj vil basere sig på en omfattende miljødatadatabase, som vil standardisere og effektivisere processen.

Frisætning af nødvendige data: Der bør være et krav om, at råvareproducenter og andre i værdikæden stiller relevante miljødata til rådighed. Dette vil lette byggevareproducenternes adgang til de nødvendige data til EPD'erne.

Standardisering af EPD-struktur og -indhold: For at eliminere nuværende uoverensstemmelser i EPD'erne foreslås det at standardisere både strukturen og indholdet af EPD-beregninger. Dette vil sikre en mere ensartet og pålidelig dokumentation på tværs af branchen.

EPD’er er detaljerede rapporter, der dokumenterer byggematerialers miljøpåvirkning. De er nødvendige for alt byggeri i Danmark, men processen med at skabe rapporterne er både kostbar og kompleks, lyder det fra de fire organisationer. 

Brug for bedre data

For en typisk byggevare, som for eksempel facadebeklædning, kan en EPD koste mellem 100.000-150.000 kr. og tage flere måneder at udarbejde. Den omkostnings- og tidsbyrde truer især mindre virksomheders overlevelse i branchen.

-EPD’er et helt afgørende værktøj for klimaomstillingen af byggeriet. Det er vigtigt både for at kunne udarbejde LCA-beregninger i byggeriet, og for at understøtte udviklingen og konkurrencen indenfor mere klimavenlige byggematerialer, siger Ulrikke Nelboe Møllegård, rådgiver i cirkulært byggeri i Rådet for Grøn Omstilling, og fortsætter: 

- Men der er brug for bedre data, hvis EPD’ernes potentiale skal bringes ordentligt i spil. Det er derfor vigtigt at understøtte udbredelsen af produktspecifikke EPD’er, som giver et mere retvisende billede af den reelle klimapåvirkning fra byggematerialer.

Behovet for retvisende klimadata på byggevarer vil kun stige i takt med, at klimakravene i bygningsreglementet bliver strammet, lyder det fra Lau Raffnsøe, der er teknisk chef for DGNB i Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

- Det kræver, at vi får gjort noget ved de barrierer, der er for at få en miljøvaredeklaration (EPD), særligt for små- og mellemstore producenter, som processen er nu. Når det kommer til at bygge med lavere klimabelastning, så er retvisende data for byggevarer en nøgle, og det er vigtigt, at konkurrencen ikke kommer til at handle om, hvem der har råd til at få udarbejdet en EPD, men derimod hvem der har det mest klimavenlige produkt på markedet, siger han.

Palle Thomsen, der er adm. direktør i Danske Byggecentre, kalder EPD'er for fundamentet for en grøn omstilling af byggebranchen og forbedrede byggematerialer.

- De mange hindringer hæmmer ikke kun udvikling og innovation, men risikerer også at presse materialeproducenter til at lukke ned, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094