Øresundskommune vælger rådgivere til kystbeskyttelse
Fire bud er blevet vendt og drejet, og Dragør Kommune har nu valgt et hold med Cowi, Arkitema og innovationsbureauet Is It a bird til at virkeliggøre et lokalt kystbeskyttelsesprojekt.
Visionen er en helhedsorienteret udviklingsplan for kommunens kystbeskyttelse, der sigter mod at mindske risikoen for oversvømmelse ved stormflod og det stigende havvand i væsentlig grad.
- Vi kan trække på rådgivernes ekspertise helt frem til og med de fysiske anlægsarbejder af et landskabsdige i den sydvestlige del af kommunen og et fremskudt dige foran Søvang, der beskytter de bagvedliggende boligområder, udtaler Jesper Horn Larsen, chef for Center for Plan, Teknik og Erhverv, som på vegne af Dragør Kommune har skrevet kontrakten under.
I første omgang gælder det kyststrækningen ud for Søvang, Sydvestpynten og Kongelunden.
Dragør Kommune har en 13 km lang kyst, som i det lokale kystbeskyttelsesprojekt er delt op i forskellige delstrækninger.
En række bindinger
Store dele af kyststrækningen ligger i zoner, som er omfattet af kultur- og naturbeskyttelse, herunder EU's Natura 2000-regler. I løbet af det kommende år skal rådgiverholdet blandt andet undersøge vejen frem for projektet i forhold til, hvordan man kan arbejde med kystsikring i fredningszoner.
- I fællesskab med Dragør Kommune har vi skabt en anderledes tilgang til kystbeskyttelse, hvor vi beskytter grundejerne og sikrer de eksisterende natur- og landskabskvaliteter, siger Sanne Lovén Damgaard, associate og senior kreativ leder, Arkitema.
Visionen er at integrere naturen i kystbeskyttelsen og koble teknik, landskab, kystkultur og lokalmiljø, landskab og miljø langs kyststrækningen.
Hvor kommer pengene fra
Spørgsmål som, hvad kommer det til at koste, og hvor meget skal grundejerne betale for kystbeskyttelsen, er noget, rådgiverholdet skal bistå med at afklare. Blandt andet ved at simulere og genberegne forskellige niveauer af oversvømmelse og dermed komme et skridt tættere på en egentlig bidragsmodel.
På nuværende tidspunkt har Kystdirektoratet givet tilsagn om op til 37,4 mio. kr. til realisering af løsningerne ud for Søvang - delstrækning 4, Sydvestpynten og Kongelunden - delstrækning 5 og 6.
Derudover har Realdania givet tilsagn om støtte på i alt 18 mio. kr. til forberedelse og anlæggelse af et tilbagetrukket landskabsdige ved Sydvestpynten og Kongelunden - delstrækning 5 og 6, som har eksempelværdi og som følger op på den vedtagne udviklingsplan.
Flere års arbejde
I løbet af det næste år skal de løsningsskitser, der er udarbejdet for strækningerne foran Søvang, Sydvestpynten og Kongelunden, konkretiseres i dialog med grundejerne og andre interessenter.
Blandt andet skal det kysttekniske og landskabelige aftryk af projektet fastlægges, samtidig med at de myndighedsmæssige bindinger og muligheder klarlægges. Også økonomien og bidragsfordelingen bliver som nævnt konkretiseret, så projektet kommer et skridt tættere på en endelig bidragsfordeling, der viser, hvor meget grundejerne kommer til at betale for kystbeskyttelsen.
Planen er, at kystbeskyttelsen i denne del af kommune skal være opført i 2028.
Også med i statslig undersøgelse
Sideløbende det lokale kystbeskyttelsesprojekt ”Klimarobust kystkommune” indgår Dragør Kommune i den statslige forundersøgelse om, hvordan kritisk infrastruktur i hovedstaden, det vil sige lufthavnen, Øresundstunnelen og metroen, kan sikres mod stigende havvand og stormfloder.
Forundersøgelsen forventes afsluttet i løbet af 2024.
- Med det lokale kystbeskyttelsesprojekt her begynder vi med de dele af kyststrækningen, som ikke er en del af den statslige undersøgelse, siger centerchef Jesper Horn Larsen og uddyber:
- Det er også de områder, der er mest udsat for oversvømmelser, så vi skal i gang med at etablere kystbeskyttelsen.