23948sdkhjf

Licitationen mener: Udenlandsk arbejdskraft kommer med en pris

For ikke så mange år tilbage var store dele af fagbevægelsen indædte modstandere af udenlandsk arbejdskraft i Danmark. Ikke mindst i bygge- og anlægsbranchen var signalerne fra fagbevægelsen klokkeklare: Det her er social dumping, hvor arbejdsgiverne bare vil have billig arbejdskraft.

Der er da også afsløret flere grove eksempler på social dumping, men ikke desto mindre har fagbevægelsen sammen med arbejdsgivernes organisationer formået at holde en fornuftig og kreativ dialog i gang. Det betyder, at udenlandsk arbejdskraft i dag - i det store og hele - er en vigtig og kompetent del af den samlede arbejdsstyrke, som de danske bygge- og anlægsvirksomheder har hårdt brug for.

LÆS OGSÅ: Mere end tredoblet på 10 år: Udenlandsk arbejdskraft slår rekord i byggeriet

På 10 år er antallet af fuldtidsbeskæftigede internationale medarbejdere i bygge og anlægsbranchen mere end tredoblet, og i dag er der registeret omkring 25.300 fuldtidsbeskæftigede udenlandske arbejdere i branchen. Det svarer til 15,3 pct. af den samlede arbejdsstyrke i byggeriet.

Men, det kommer med en pris. Et eller andet sted er det nemlig usundt og et vaskeægte paradoks, at en hel branche har så mange opgaver, at der ikke kan rekrutteres tilstrækkelig arbejdskraft i nærområdet, og hvor tilgangen af lærlinge til branchens uddannelser samtidig er stærkt faldende.

Det er en ond spiral. Ved at hente stadig mere arbejdskraft udefra, frem for lokalt, skal de danske virksomheder nu også i stigende grad kæmpe om international arbejdskraft. Det understreger i den grad hvor vigtigt, det er at få de unge til at kigge byggeriets vej.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109