Altafgørende for branchen: Byggeriet skal være mere digitalt
Robotterne kommer!
Men de tager sig god tid, når det handler om at gøre deres entré i byggeriet.
Det ændrer dog ikke på, at det digitale indtog skal ske, fordi det er en vigtig faktor for fremtidens byggeri.
Derfor har branchen også brug for, at der bliver sat fokus på dem, som rent faktisk er med til at digitalisere byggeriet.
Og det er netop dem, som bliver hyldet, når Buildings Awards 23 løber af stablen 9. november 2023, hvor Licitationen - Byggeriets Dagblad byder velkommen til årets awardshow på Moltkes Palæ i København.
Blandt jurymedlemmerne finder man Mette Glavind, som er direktør for divisionen Byggeri og anlæg på Teknologisk Institut. Og hun lægger ikke skjul på vigtigheden af et mere digitalt byggeri:
- Vi har en branche, som ikke er særlig digital, men samtidig er der behov for øget produktivitet, bedre arbejdsmiljø, men også en lavere klimapåvirkningen. Det kan digitalisering ikke gøre alene, men det er et vigtigt værktøj i den kamp, siger Mette Glavind.
ABConcept
Den første finalist til Digitaliseringsprisen er ABConcept.
Det nye digitale værktøj, som er udviklet af ABC - Rådgivende Ingeniører, skal hjælpe med at reducere CO2-aftrykket på bærende konstruktioner og give direkte feedback på ændringer af design i forhold til CO2-aftrykket.
ABConcept er udviklet med et formål om at skabe et mere kvalificeret beslutningsgrundlag tidligt i et projekt, fordi det digitale værktøj på kort tid kan beregne og udforske utallige designforslag og dermed medvirke til et mere bæredygtigt byggeri.
- Det er et værktøj, som er med til at give nogle helt nye muligheder, når det handler om bygge bæredygtigt, lyder det fra Mette Glavind.
Og det er da også et værktøj, som allerede er kommet i brug. ABConcept har nemlig været brugt på 15 projekter med stor succes.
Leksicon
Molio, der er også går under Byggeriets Videnscenter, har udviklet en digitale dataordbog.
Den har fået navnet Leksicon, der standardiserer informationer om bygningsdele og byggevarer på tværs af byggeriets værdikæde og gennem alle byggeriets faser.
Og mens de andre finalister har stort fokus på klima, så skiller Leksicon sig en smule ud. Ifølge jurymedlem Mette Glavind er det positivt, at alle former for digitale projekter bliver ført ud i branchen.
- Det er et projekt, som jeg vil kalde for et infrastrukturprojekt, forstået på den måde, at det er med til forene byggeriet med det digitale, lyder det fra jurymedlemmet.
Leksicon er udviklet efter internationale standarder i et tæt internationalt samarbejde med norske Cobuilder og tilpasset dansk byggepraksis af Molio i samarbejde med branchen.
DesignLCA
LCA-beregninger - også kendt som livscyklusvurderinger – handler om bygningers klimabelastning.
Den nye beregner hedder DesignLCA og er udviklet af den københavnske virksomhed Formfaktor, der arbejder med at facilitere bedre designprocesser inden for byggeri og landskab.
Det er en BIM-baseret LCA-beregner, der i den tidlige designfase båder beregner CO2-udledningen fra selve byggeriet og bygningens drift.
Digitaliseringsprisen
Prisen går til en aktør i byggebranchen, der er frontløber i forhold til den digitale transformation i bygge- og anlægsbranchen, eller på anden måde udmærker sig med gode eksempler på digitaliseringsprocesser og teknologi inden for projektering, opførelse, drift, service med mere. Virksomheden Chisa A/S er sponsor på prisen.
Jury
- Mette Glavind, direktør og ph.d., Teknologisk Institut
- Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør i Tekniq
- Louise Pihl, direktør, Byggeriets Uddannelser
- Christina Hvid, adm. direktør, Molio og ConTech Lab
- Mette Marie Vad Karsten, Lead Anthropologist (PhD), Brand og Sikring
- Claudio Spaziani Testa, Head of Programme,Copenhagen School of Design and Technology
- Michael Friis Ørsted Chef for Ejendomsdata og -digitalisering, Københavns Kommune Økonomiforvaltningen, Københavns Ejendomme og Indkøb.
- Det er projekt, som kan hjælpe branchen med at tage de rigtige beslutninger. DesignLCA er nemlig med til at dokumentere de krav, som der skal være til en bygning, og på den måde er det noget, som kan gavne den grønne omstilling, siger Mette Glavind.
Den nye beregner effektiviserer rådgivernes arbejde, og gør det lettere at få overblik over byggeprojekters klimapåvirkning.
Enemærke & Petersen
Den store entreprenør, som holder til i Ringsted på Sjælland, opfører ca. 45.000 kvadratmeters boliger i fem beboelsesejendomme på Køge Kyst.
Til det formål har de udviklet et digitalt leverancesystem og mængdeudtrækningsprojekt, der skaber en præcis opmålingsproces og bestillingsproces.
- Der er meget spild på en byggeplads, men det er faktisk det, som Enemærke & Petersen er i gang med at mindske. Værktøjet muliggør, at der bliver leveret de rigtige mængder og materialer til pladsen, siger Mette Glavind.
Artiklen er en del af temaet Building Awards 2023.