23948sdkhjf

Licitationen mener: Likviditets-pres og udeståender starter ond spiral

Det kan ofte være en kompleks opgave at drive en lønsom virksomhed i byggebranchen.

Men, når ellers veldrevne virksomheder med pæn omsætning og bundlinje og stabil ordrebeholdning pludselig kaster håndklædet i ringen og går konkurs, så hænger det også sammen med betalingsaftalerne mellem bygherrer og henholdsvis styringsentreprenør og hovedentreprenører og videre herfra til fagentreprenørerne. Er der ikke fuldstændig styr på betalingsaftalerne i form af en detaljeret betalingsplan, for eksempel i forhold til afholdte omkostninger, så kommer likviditeten hurtigt under pres.

Det gode regnskab falder hurtigt fra hinanden i takt med, at omfanget af udeståender og tilgodehavende og gælden til banken stiger. Det starter en ond spiral, hvor virksomhederne forhaler betalingerne til leverandører og andre samarbejdspartnere og dermed sender likviditets-aben og konkurstruslen videre.

Det vil ikke være retfærdigt at udpege styrings- og hovedentreprenørerne til skurkene. Så enkelt er det ikke. Det er til gengæld på plads at minde om, at når styrings- og hovedentreprenørerne entrerer med de fagentreprenører, som skal være med på opgaven, så sker det for at opfylde den kontrakt som er indgået med bygherren om at gennemføre en given opgave til den aftalte pris, tid og kvalitet. Ikke for at sætte bygherrens investering over styr ved at presse fagentreprenørernes likviditet og eksistens.

I sidste ende er det dog ikke andres ansvar, at nogle virksomheder bliver presset på likviditeten. Det er virksomhedens eget ansvar. Så ingen tudekiks, men en opfordring til at sikre sig en fornuftig betalingsplan.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125