23948sdkhjf

Genfødsel af huset, der ikke eksisterede

Et gammelt og glemt lygtehus i Aarhus er blevet pillet ned og bygget op igen sten for sten

I en baggård i Mindegade i Aarhus er historien til at mærke. Ja, du kan faktisk røre den. 

I dag rummer den fredede bygning det moderne spisested Restaurant ET, som serverer 'autentisk fransk mad og vinkultur' til sine gæster, men fortællingen tager sit udgangspunkt for flere hundrede år siden, hvor især en driftig aarhusiansk købmand spiller en rolle. 

Hans Broge (1822-1908) blev i sin tid en holden mand ved som en af de første danskere at se muligheder i eksport af smør og andre landbrugsvarer til England. Han køber matriklen og skaber her basen for sit 'købmands-imperium'.

Hans Broge får forhuset til Mindegade 8 revet ned og bygger et nyt i 1849, som bliver forbundet med sidehuset, som er fra 1700-tallet. Den vinkel danner i dag danner rammen for gastronomiske oplevelser på Restaurant ET.

Men det er inde i baggården, at det seneste kapitel i Aarhus-historien nu fortælles. Her ligger et tidligere såkaldt lygtehus.

Den lille bygning, som før i tiden blev brugt til at opbevare gadelamper, har formentligt stået i baggården på Mindegade 8, da Hans Broge overtog adressen i 1847.

Selvom baggården er fredet og bevaringsværdig, så har det lille lygtehus aldrig stået i BBR-registret, og derfor ved ingen, præcist hvor mange år det egentligt drejer sig om.

Fin og flot

Tæt på Mindegade er et stort kontorbyggeri i gang. På Europlads er et erhvervsbyggeri, som skyder otte etager op ved at nå sin ende, og det store byggeri strækker sig helt ind til nabogården til Mindegade 8. Det betød, at det gamle lygtehus, der stod klods op ad nabogrunden, kom i vejen, da det storstilede kontorbyggeri skulle i gang tilbage i 2021.

Ardess, som har været arkitekter på renoveringen af Mindegade 8, stod dermed pludselig i en situation, hvor man havde en bygning, der egentligt ikke fandtes og var i vejen, men som var bevaringsværdig. Derfor blev frilandsmuseet Den Gamle By også inddraget.

-  Den var så fin, flot og spændende, at Den Gamle By blev involveret, og på et tidspunkt var det faktisk på tale, at bygningen skulle ned og stå hos dem, siger Rune Ager Brund, partner hos arkitektfirmaet Ardess.

Én ting var dog sikkert. Det gamle lygtehus skulle ikke bare rives ned. Derfor blev det pillet ned, så hver en sten var intakt.

Sten for sten

Nummeret og pakket i kasser.

På den måde var lygtehuset opbevaret, mens der skulle findes en plan for, hvor det skulle genopføres. Og valget endte med at falde på den oprindelig placering i baggården til Mindegade 8. Bare få meter længere inde på grunden i afstand fra den store nabobygning.

- Vi ville gerne have folk til at værdsætte bygningen, og derfor var det vigtigt, at vi kunne finde en funktioner der fremtidssikrer og genopliver Lygtehuset, siger Rune Ager Brund.

Der blev tale om en nænsom og langsom genfødsel.

For det tager tid, når et hus skal bygges nøjagtigt, som det stod før. Der er ikke en sten, som ligger et andet sted, for hver sten har været nummeret, så man har været sikker på, at lygtehuset blev opført på præcis samme måde.

 En proces som tog omkring tre måneder, trods husets bare 27 kvm.

- Vi har genbrugt hver en sten fra den oprindelige bygning. Også vinduerne er de originale. Og det er et komplekst arbejde at genskabe en bygning, hvor hver en sten skal ligge præcist, som den gjorde før, siger Rune Ager Brund.

Rammen om fællesskab 

Byggeri og arkitektur handler også om at se muligheder.

Og det så Rune Ager Brund og hans kollegaer i Ardess i det lille lygtehus. I dag kan restaurantgæster, der  ønsker en mere privat oplevelse, finde rum.

- Vi så en enestående mulighed i at skabe noget helt ekstraordinært her i Aarhus, siger Rune Ager Brund.

Indeni har huset forandret sig. Men ikke mere, end at det stadig skal holde fast i historien. Før i tiden var lygtehuset inddelt i små rum. Nu er det et stort rum. 

Udtrykket er råt. Der ikke blevet malet. Væggene er blot vandskuret, samtidig med at der er blevet lagt et betongulv.

Lygtehuset

Transformation af 'Lygtehuset' er tegnet af det aarhusianske arkitektfirma, Ardess. Men en række andre aktører har også været involveret i projektet:

  • Bygherre: Fibach
  • Hovedentreprenør: Nordbyens vvs
  • Murer: Klaus Jakobsen
  • Tømrer: Jakob tømrerfirma
  • Lejer: Restaurant ET

- Vi har skulle genskabe en bygning og give den nyt liv med nye funktioner, hvor vi samtidig er lykkedes med at holde fast i dens oprindelige historie, siger Rune Ager Brund.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093