Udlejningsbranche i fortsat medvind – men udfordringer forude
Det går fortsat godt for de danske udlejningsselskaber i bygge- og anlægsbranchen. De fleste af udlejningsselskaberne har dog også ben i andre lejre, såsom industrien.
- 2022 var jo som alle ved, et ganske godt år i byggebranchen. Der var fart på, og det har jo givet travlhed, også hos udlejerne, siger CEO i GSV Materieludlejning, Frank Olesen til Licitationen byggeriets Dagblad.
Men krigen i Ukraine har øget inflationen, og renten er steget. Det gælder også priserne på materiellet, og på energi.
- Det presser omkostningerne i virksomhederne i vejret, og det gælder selvfølgelig også hos os, siger han med henvisning til, at overskuddet på 100 mio. kroner er uændret i forhold til året før, mens omsætningen er steget fra 978 mio. kroner til 1,3 milliard kroner. Det er en markant stigning i omsætningen, i forhold til en status quo i resultatet:
Vi oplever stigende lønninger, både hos timelønnede og eksterne servicefolk. Desuden købte vi september 2022 Holbæk Lift, som påvirker regnskabet. Vi har fået en væsentligt større flåde, og vi er i en priskonkurrence i markedet Frank Olesen, CEO GSV Materieludlejning
- Vi oplever stigende lønninger, både hos timelønnede og eksterne servicefolk. Desuden købte vi september 2022 Holbæk Lift, som påvirker regnskabet. Vi har fået en væsentligt større flåde, og vi er i en priskonkurrence i markedet, som også bevirker, at vi ikke uden videre kan hæve priserne, siger han til Licitationen Byggeriets Dagblad.
Fortsat konsolidering
Om markedet for udlejning siger han:
Frank Olesen mener ikke at konsolideringen nødvendigvis er slut.
- Nu tegner der sig et billede af fire store udlejningsselskaber, GSV, Loxam, Renta og Zeppelin. De er alle på udenlandske hænder, hvilket har stor betydning for den måde der ageres på. Der er en langt større fleksibilitet, lettere adgang til finansiering, og når alt kommer til alt, lettere og billigere indkøb af materiel og maskiner, siger Frank Olesen, der tiltrådte som adm. direktør for GSV for et lille halvt års tid siden.
- De store bidder er jo nok taget, hvis man taler om yderligere opkøb. Der er et mellemlag af udlejningsfirmaer, som for eksempel Riwal og Nordjysk Lift. Derudover er det et andet marked som rykker lidt på sig, og det er Stark og XL Byg, som begge har en stigende grad af udlejning. Det kan naturligvis også mærkes i markedet, og der er priskonkurrence på udlejning af materiel, siger han.
Stagnation på vej
Frank Olesen forventer en stagnation i sidste halvår af 2023:
- Markedet vil stagnere eller måske endda falde lidt. Boligbyggeriet er stort set gået i stå, og det vil påvirke aktiviteten, og den øvrige del af markedet vil ikke kunne kompensere.
- Vi arbejder seriøst med entreprenører hvor vi overtager maskinparken, og sørger for, at der hele tiden er den rigtige kapacitet til opgaverne, siger han til Licitationen.
GSV har som eksempel overtaget maskinparken hos entreprenøren Wicotec Kirkebjerg, og det er en forretningsmodel, der arbejdes seriøst med.
Et godt år
Hos Loxam er det også gået godt i det forgangne år. Adm. direktør Carsten Hoeck er ganske godt tilfreds med året. Omsætningen er gået frem fra 512 mio. til 569 mio. kroner i Loxam, mens det tilkøbte selskab JM Trykluft ikke oplyser omsætning. I Loxam er resultatet en anelse bedre end året før, nemlig på 30,3 mio. kroner mens det året før var på 28,3 mio. kroner.
- Det har været et godt år for Loxam og det tilkøbte selskab JM Trykluft. Vi fik i tide bestilt en større række af nye maskiner hjem, som hjalp til med at klare den øgede efterspørgsel i travlheden, og det har tjent os godt, siger han til Licitationen Byggeriets Dagblad.
- Vi har en lidt anden situation nu, hvor boligbyggeriet er gået ned, og forventningerne til året er knapt så høje, selvom det nok skal blive et rimeligt år. Vi kan dog mærke, at der er mindre kunder som har det lidt sværere, så jeg tror, det bliver et vanskeligere 2024, siger Carsten Hoeck til Licitationen Byggeriets Dagblad.
Lokalt er godt
- Vi tror på at vores meget lokale forankring gør, at vi kan hjælpe kunderne bedre. Samtidig tror jeg også at tiden er inde til partnerskaber, hvor vi hjælper entreprenørerne med en bedre udnyttelse af maskinparken, og levere de rette maskiner på rette tid og i den rette mængde, siger han.
- Det kommer til at handle rigtigt meget om byggepladserne, og uanset om kunden er stor eller lille, kan vi med en den lokale service sikre at entreprenøren blot skal fokusere på at bygge. . Det er vejen frem, ikke mindst fordi der kommer nogle miljøkrav, som stiller krav til en omstilling, som vi qua vores internationale ejerskab, har bedre ressourcer til at klare, siger han.
Rene byggepladser
Der tales om kommende krav om ”nul-udledning” på byggepladserne, og det vil stille en række krav til den måde, som en byggeplads er indrettet på. En ny rapport fastslår, at der er overraskende mange elementer på en byggeplads, der giver udledninger, bl.a. skurvogne, grundvandssænkning, samt selvfølgelig entreprenørmaskinerne, der arbejder på pladserne.
Vi skal arbejde seriøst med hjælpe med at optimere byggepladserne, og det vil i sig selv give en stor omstilling, og her er de store udlejningsselskaber en naturlig del af udviklingen, fordi vi kan være med til at presse udviklingen frem Carsten Hoeck, CEO Loxam
- Vi skal arbejde seriøst med hjælpe med at optimere byggepladserne, og det vil i sig selv give en stor omstilling, og her er de store udlejningsselskaber en naturlig del af udviklingen, fordi vi kan være med til at presse udviklingen frem, siger Carsten Hoeck, der har været med til at stifte foreningen Dansk Materielforening i regi af Dansk Industri.
- For at lykkes med dette, skal vi samarbejde med vores kunder, det vil sige entreprenørerne, rådgiverne og bygherrerne. Der er så mange elementer i denne opgave, at alle led i kæden er nødt til at spille sammen om det, siger han.