Debat: Lad ejendommene hjælpe på miljøet
Bolig og arbejdsplads. To afgørende og pladskrævende områder i vores hverdag. De tegner sig også for rigtigt mange kvadratmeter, adskille millioner faktisk.
Det betyder også, at de mange kvadratmeter har et særdeles afgørende aftryk på klimaet, ikke kun når vi bygger, men også over den tid ejendommene er i brug, og når de bliver renoveret. Det er derfor også vitalt at have komplet overblik over omfanget og tilstanden af ejendommene, om der er store klimasyndere, om de kan blive bedre gennem energi- og klimarenovation, eller om tiden er løbet fra dem.
EU har stillet nye og skarpe krav til investorer og ejendomsselskaber, men udfordringen er, at der ikke er et komplet og objektivt overblik over status, og hvad der er optimalt at gøre i fremtiden. Men det er nødvendigt at gøre noget. Både af hensyn til lovgivningen og til miljøet.
Alle de seneste tal og udtalelser fra klimaeksperter indikerer, at de udfordringer både Nordamerika og Europa har set denne sommer, er klimarelaterede. Vi kan derfor ikke bare lukke øjnene og fortsætte ufortrødent. Men der er behov for fakta for at gøre det rigtige og det rentable.
Både som brugere, ejere og investorer har vi et ansvar for at agere klimavenligt. Men hvis vi ikke ved, præcis hvor mange kvadratmeter vi har at forholde os til, hvilken tilstand bygningerne har, og hvornår der skal gøres noget aktivt, kan det hurtigt blive for lidt og for sent, eller det forkerte, det forkerte sted, på det forkerte tidspunkt. Kort sagt skønne spildte ressourcer, men med de rigtige intentioner. Og der ligger et enormt miljøaftryk i den indlejrede CO2, der aktuelt er at finde i den eksisterende ejendomsmasse. Faktisk viser tal fra 2018, at hele 11 pct. af verdens samlede udledninger stammer fra indlejret CO2 i byggematerialer.
Hvis investorer og ejendomsadministratorer får et detaljeret overblik, er der mulighed for at time og planlægge opgraderinger og renoveringer med et langt større fokus på miljøoptimering – og lad os se det i øjnene. Det er tvingende nødvendigt, at alle ser på, hvad de kan bidrage med. Og renovation er langt mere klimavenligt end nybyggeri.
Rådet for grøn omstilling har foretaget beregninger, der viser at transformationsbyggerier udleder halvdelen af den CO2 som nybyggeri. Indsigt og rettidig omhu i forhold til den eksisterende ejendomsmasse kan derfor vise sig ganske afgørende for en grønnere fremtid.