23948sdkhjf

Britisk brintmotor i tysk Sprinter

JCB har udviklet de første motorer, der kører på brint, og teknologien bliver nu også afprøvet i transportbranchen

Knap en milliard kroner er gået ind i et stort udviklingsprojekt hos JCB i England, som har sat alle sejl til for at udvikle brintmotorer til sine entreprenørmaskiner. De første maskiner er ude at køre, og nu afprøves teknologien også i transportbranchen. Det fortæller JCB i en pressemeddelelse.

Tidligere på året blev en JCB-brintmotor installeret i en 7,5 ton Mercedes lastbil, og nu er en brintdreven motorenhed efterinstalleret i en standard Mercedes Sprinter varevogn. Det sker for at afprøve teknologien i forskellige sammenhænge, og ikke mindst for at bevise, at brint er vejen frem, som et alternativ til batterier og andre løsninger.

Den aktuelle ombygning indeholder den samme brintmotor, som allerede kører i en række JCB entreprenørmaskiner.

Nemt at ombygge

Lord Bamford, der står i spidsen for brintudviklingsprogrammet i JCB, siger ved præsentationen af de nye tiltag:

- Vi har udført disse reinstallationer, for at vise, hvor nemt det i realiteten er at ombygge en helt traditionel van eller lastbil til brint. Ombygninger af lastbiler og vans er jo ikke noget JCB skal udføre, men det viser, at det kan lade sig gøre.

Udviklingsafdelingen og motorfabrikken har allerede produceret 70 brintmotorer, som sidder i JCB’s egne maskiner, nemlig i rendegravere og i Loadall teleskoplæssere.

Ved at vise, at man kan ombygge eksisterende maskiner, vans og lastbiler, viser man også at det faktisk kan lade sig gøre at reducere klimaaftrykket, og at det er en reel genvej til at reducere CO2-udledningen. Klimamålene vil ifølge Lord Bamford kunne nås meget hurtigere, hvis man sætter fart i denne udvikling. En helt anden fordel er, at man ikke skal bruge mange timer på at lade med strøm. Brint kan tankes på ganske få minutter.

Et par år

I Danmark er der dog et stykke tid til, at man vil kunne købe brintdrevne JCB-maskiner. Licitationen Byggeriets Dagblad har før beskæftiget sig med problemet, og det er infrastrukturen, der mangler til tankning af brint. JCB har allerede udviklet et system til transport af brint, herunder et mobilt anlæg, der vil kunne stå på større byggepladser.

Flere kilder har til Licitationen tidligere udtalt, at en brintinfrastruktur kan være på markedet om et par år, og så er vejen jo banet for, at man på byggepladserne kan anvende brintdrevne entreprenørmaskiner, som et alternativ til dieselmaskiner, med hvad det indebærer af rensesystemer, forbud mod anvendelse af dieselmotorer på byggepladserne i byerne med videre.

Stort udviklingsprogram

JCB Power Systems er en motorfabrik der for cirka 10 år siden blev etableret i Derbyshire i England. Her ville man udvikle og producere dieselmotorer, der var renere og som ikke anvender Adblue. Fabrikken har også sat verdensrekord i hastighed for dieselmotorer.

Omkring 100 mio. britiske pund, svarende til en lille milliard kroner, investeres nu i udviklingen af brintmotorer og udviklingen af transport- og tankmuligheder for brintdrevne maskiner. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095