23948sdkhjf

Dropper konkurrence: Giganter går sammen om værktøj

En mere bæredygtig udvikling i byggeriet er i alles interesse. Derfor er Rambøll og Cowi gået sammen om nyt klimaværktøj

Normalt er Danmarks to største ingeniør- og arkitekthuse, Cowi/Arkitema og Rambøll/Henning Larsen konkurrenter, men i klimaets navn er de to rådgivere for en gangs skyld gået sammen.

Det er sket i en fælles udvikling af et digitalt dokumentationsværktøj, kaldet LCAcollect Community.

Det skal på en mere overskuelig og gennemsigtig måde end i dag give branchen bedre redskaber i forhold til de nu lovpåbudte livscyklusvurderinger. Og skal på sigt også gavne en bæredygtig udvikling - og dermed klimaet - i bygge- og anlægsbranchen.

Det er vildt spændende at være med til, fordi det er så unormalt, at folk, der konkurrerer med hinanden til hverdag, går sammen om et værktøj, der bliver et nyt dokumentationsværktøj Andreas Sørensen, fagleder, Rambøll

Det er Rådet for Bæredygtigt Byggeri og Molio, byggeriets videnscenter, der netop har lanceret
LCAcollect Community, hvor de to rådgiverfirmaer stod side om side.

- Det er vildt spændende at være med til, fordi det er så unormalt, at folk, der konkurrerer med hinanden til hverdag, går sammen og prøver at lave et værktøj, der bliver et nyt dokumentationsværktøj til livscyklusvurderinger siger Andreas Sørensen, fagleder for digitalisering i bæredygtighed hos Rambøll, i en pressemeddelelse.

En ny standard

Fremover bliver LCAcollect Community stedet, hvor den fremtidige udvikling af dokumentationsværktøjet, ifølge ham, vil foregå.
- Målet er, at branchen ved at samarbejde på tværs får skabt en ny standard for måden at indsamle
data på med et værktøj, der skaber gennemsigtighed og ensartethed på tværs af livscyklusvurderinger.

Projektudviklingsdirektør i PensionDanmark, Mia Manghezi, fortæller, at pensionsselskabet som
bygherrer er interesseret i værktøjer, der kan hjælpe i arbejdet med at beregne et byggeris klimaaftryk.

- Med et fælles værktøj kan vi forhåbentlig skabe større ensartethed i dataindsamling og -behandling, mens vi gennem et community kan sikre en ensretning af initiativer, hvilket forhåbentligt kan speede processen op. Det er vigtigt, at vi skaber de her kontaktflader, hvor udvikling og drift kan tale sammen, så vi får udviklet noget, der er brugbart og relevant, siger Mia Manghezi.

Hun tilføjer i pressemeddelelsen, at inddragelse ofte leder til en stærkere ejerfornemmelse og bedre ibrugtagelsesproces.

LCAcollect er oprindeligt udviklet af Cowi/Arkitema og Rambøll, men er nu overdraget til Rådet for Bæredygtigt Byggeri og Molio, som sammen skal drive det videre.

- Det er en fornøjelse at se den måde, branchen går sammen i arbejdet på. I den nye konstellation bringer vi teknisk stærke udviklere sammen med eksperter i bæredygtighed – og det kommer der en masse skarpe input ud af, siger Christina Hvid, adm. direktør i Molio.

Sammen om udviklingen 

LCAcollect er udviklet som en såkaldt open source, der giver alle mulighed for at bidrage til den videre udvikling.

- Det er en unik måde at samarbejde på i branchen. Der lægges mange udviklingsressourcer i LCAcollect fra konkurrerende rådgivere. Med den kan alle få gavn af hinandens bidrag, da udviklingen sker i open source, siger Frederik Waitz Søborg, som er direktør for certificering og teknisk udvikling i Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Kort om LCAcollect

  • LCAcollect drives og ejes i et samarbejde mellem Rådet for Bæredygtigt Byggeri og Molio. Begge organisationer er non-profit og arbejder til gavn for byggeriets værdikæde.
  • COWI/Arkitema og Rambøll står bag LCAcollect. For at skabe et fælles værktøj til branchen har de overdraget LCAcollect til Molio og Rådet for Bæredygtigt Byggeri.
  • For at sikre udbredelsen og udviklingen af LCAcollect sidder et bredt udsnit af byggeriets værdikæde i LCAcollects styregruppe, herunder Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), Danske Arkitektvirksomheder, Bygherreforeningen, DI Byggeri, CG Jensen,BUILD, BLOXHUB og Social- og Boligstyrelsen.
  • Projektet er støttet af Realdania.
  • LCAcollect er nomineret til Procesprisen 2023.

Molio/RFBB

LCAcollect Community vil blive organiseret i to grupper – udviklere og brugere. Formålet med det er at facilitere et fagligt rum til udveksling af idéer og erfaringer, så den videre udvikling sker med afsæt i branchens behov:
• Brugergruppen er for rådgivere og konsulenter, der arbejder med LCA i hverdagen.
• Udviklergruppen er for personer med kompetencer indenfor for eksempel computational
design, LCA-software, data- og systemarkitektur og UX/UI. Derudover kan det være
relevant for personer fra tekniske uddannelsesinstitutioner at deltage. Den data, der bliver samlet i værktøjet, vil ydermere kunne hjælpe virksomheder, lovgivere og organisationer med at træffe beslutninger, der bidrager til en bæredygtig udvikling af bygge- og ejendomsbranchen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125