Succesfuld energirenovering i Engvadgård
Engvadgård består af 71 gårdhavehuse, som er opført i perioden 1970-1971 - lejeboliger, der administreres af KAB. I årenes løb var varmeregningen i boligerne blevet så stor, at det førte til hyppig udskiftning af beboerne. Derfor blev det besluttet at foretage en analyse af energiforbruget i boligerne og finde frem til bæredygtige løsninger og udgifter, der kunne bæres af huslejen. Danakon lavede analysen og fik rollen som totalrådgiver på det efterfølgende renoveringsprojekt.
”Et af problemerne i husene var, at de var meget utætte. Isoleringen var sunket sammen, og blandt andet lette vægelementer og vinduer var så medtagede efterhånden, at det var utæt mange steder. Så nogle af tiltagene i projektet var, at udskifte de gårdvendte facader og vinduer og installere superlavenergiruder. Kuldebroen i tagkonstruktionen ved tagudhæng blev efterisoleret. På den anden side af bygningen blev der installeret højisolerede yderdøre, nye sidepartier og små vinduer mod stisystemet blev skiftet ud. Desuden blev ovenlysvinduer skiftet ud med nye lavenergiovenlys, og tagpappet blev erstattet af et nyt,” forklarer Anders Franke, afdelingsleder i installationsafdelingen i Danakon.
I forbindelse med udskiftningen af tagpappet benyttede man isoleringsopbygningen i taget til at trække nogle ventilationskanaler og etablere ventilation med varmegenvinding, så man slap for at gøre det indvendigt.
”Der er ikke nogen tvivl om, at det rentabilitetsmæssigt har været en lang række gode tiltag for beboerne. Vægge og vinduer holder jo i 30 år, så man kan sige, at besparelsen får beboerne jo hvert år i mange år.”
Et andet problem handlede om fugtige krybekældre. Der var en naturlig ventilation med et hul i soklen, men det fungerede ikke særlig godt. Derfor valgte man her at lave ventilationskanaler i krybekælderen og etablere mekanisk ventilation.
”Der er jo også den lille sidegevinst ved den løsning. Hvis der skulle være et radonproblem, så er det elimineret og risikoen for beboerne er dermed fjernet,” siger Anders Franke.
Fra gasfyr til fjernvarme
Et andet vigtigt tiltag var, at man skiftede fra gasfyr til fjernvarme. Gasfyrede centraler var ret typiske for byggerier i 70’erne, og en af ulemperne er, at varmetabet fra distributionsnettet i jorden skal dækkes af beboerne.
”Men når man skrotter det gamle interne fordelingsnet og lægger varmeforsyningen over til fjernvarmen med individuelt stik til hver bolig, så er det fjernvarmeværket, der får varmetabet. Så det er en anden sidegevinst ved projektet. Vi har i øvrigt også haft fokus på, at den nye fjernvarmeunit og det nye ventilationsanlæg til hver bolig blev placeret udvendigt - i redskabsskuret. Disse ting skal jo driftes, der skal skiftes filter i ventilationsanlæg og den slags engang imellem, og det er driftspersonale, der skal gøre det. Ved at placere det i skuret, så slipper driftspersonalet for, at de skal bede beboerne om adgang til boligerne,” siger Anders Franke.
Renoveringsprojektet startede i 2014 og var afsluttet 16. juni 2016. For beboerne har det betydet en markant reduktion i varmeregningen og et bedre indeklima. Da projektet gik i gang, var det anslåede forbrug 179 kWh pr. m2 i de gasfyrede boliger til en pris på omkring 19.800 kr. Beregninger viste, at når energirenoveringen og konverteringen til fjernvarme var gennemført, ville energiforbruget være reduceret til omkring 70 kWh pr. m2 til en udgift på omkring 7.900 kr.
Om Danakon
Danakon er en veletableret rådgivende ingeniørvirksomhed, der siden 1952 har rådgivet bygherrer, arkitekter, kommuner, almene boligforeninger og mange andre kundegrupper inden for løsning af bygge- og ingeniørfaglige udfordringer. Med vores specialistviden har vi markeret os inden for energioptimering og modernisering af bygninger og forsyningssystemer. Hos Danakon kendetegnes vi ved at se et hvilket som helst projekt i et helhedsorienteret perspektiv, hvor økonomiske, sociale og miljømæssige hensyn tilsammen skaber det bedste resultat.