23948sdkhjf
Annonce

Solcellepark på Peberholm producerer grønnere el til Øresundsbroen

Den første måned med fuld drift på både Peberholm og betalingsanlægget leverede solcelleparken ca. 450 MWh solenergi

– Øresundsforbindelsens energiforbrug er mere end halveret siden indvielsen i år 2000. Med de nye solcellepaneler står vores egenproducerede solenergi for næsten halvdelen af elforbruget, siger Bengt Hergart, anlægsdirektør på Øresundsbroen.

Miljøundersøgelser, myndighedstilladelser og andet forarbejde blev færdigt sidste år. Og i marts i år begyndte arbejdet med at bygge solcelleparken med 3.840 solcellepaneler, som fanger solen på begge sider. Dermed ventes produktionen at stige med op mod 10 pct. sammenlignet med almindelige solpaneler.

Juni var den første måned med fuld drift på både Peberholm og betalingsanlægget. Her levererede solcelleparken ca. 450 MWh solenergi.

Der eksisterer i forvejen 3.000 kvm. solcellepaneler ved betalingsstationen på broen, og nu er antallet af solceller blevet udvidet med 10.000 kvm. paneler, der er placeret mellem motorvejen og jernbanen på Peberholm. Samlet set forventer Øresundsbroen en produktion på cirka 2,5 GWh per år. Det svarer til cirka 45 pct. af den el, som det kræver at drive Øresundsforbindelsen.

Peberholm er et så kaldt Natura 2000-område, og derfor stilles der høje krav til etableringen af solcelleparken. Øens rige natur og biodiversitet er en høj prioritet for Øresundsbroen.

– Naturen på øen er vigtig at beskytte og det har været vores fokus siden byggestart. Solcellepanelerne placeres på et mindre attraktivt område for fugle- og plantelivet mellem jernbanen og motorvejen på øens sydside. Måske kan skyggen under panelerne faktisk skabe nye forudsætninger og muligheder for flere arter fremover, siger Christian Tolstrup, projektleder på Øresundsbroen.

Faglige kompetence i spil

Det er firmaet SolarFuture, som har etableret solcelleanlægget, og AFRY har stået for den tekniske konstruktion af transformerstationen, som tilkobles Øresundsbroens højspændingsnet.

– Det har været en fornøjelse at arbejde sammen med Øresundsbro Konsortiet gennem alle 3 etaper af etableringen af Øresundsbroens solcelleanlæg. Gennem godt samarbejde og grundig planlægning har vi i SolarFuture kunnet etablere den seneste etape på kun 3,5 måned i foråret 2023.

At anlægget skulle etableres på Peberholmen har gjort arbejdet ekstra spændende, da vi både under projektering og etablering har måtte tage en række hensyn, da anlægget er anlagt i et komplekst krydsfelt mellem motorvej, togbane, lufthavn og naturbeskyttede områder, siger Mads Christensen, direktør hos SolarFuture.

– Vi har forbundet solcelleparken til Øresundsbrons eksisterende højspændingsanlæg via en ny transformerstation og underboring af kabler under jernbanen der indfører den producerede elektricitet fra solcellerne til det eksisterende højspændingsanlæg.

Det er en spændende opgave, hvor vi har bragt vores faglige kompetencer i spil i et projekt, som bidrager til en grønnere energiproduktion, siger Kasper B. Nielsen, market area manager hos AFRY i Danmark.

Kommenter artiklen
Annonce
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

    Nyhedsbreve

    Send til en kollega

    0.1