23948sdkhjf

Aarsleff vinder kontrakt om vindmøllefundamenter i Øresund

Entreprenørkoncernen vinder kontrakt med Hofor om fundamenter til Aflandshage Vindmøllepark i Øresund

Per Aarsleff A/S er blevet tildelt kontrakten med Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, om design, produktion og installering af fundamenterne til Aflandshage Vindmøllepark i Øresund. 

Det skriver entreprenørkoncernen i en fondsbørsmeddelelse.

Vindmølleparken skal etableres cirka 10 kilometer syd for Amager. De 26 fundamenter skal udføres som  gravitationsfundamenter, hvor betonproduktionen sker som præfabrikation på Aarsleffs fabrik i Swinoujscie i Polen. 

Her støbes fundamenterne direkte på pramme, som dernæst transporteres til Aflandshage, hvor fundamenterne installeres på den klargjorte havbund med hjælp fra et specialfartøj.

- Aarsleff var blandt pionererne inden for etablering af havmølleparker og har været med til at drive udviklingen igennem de seneste 20 år. Vi ser et stort potentiale for netop parker udført med gravitationsfundamenter og glæder os over, at vi kan bidrage til løsninger med mere grøn energi, udtaler Jesper Kristian Jacobsen, adm. direktør i Aarsleff, i en meddelelsen.

Vægt på 4.000 ton

Fundamenterne bliver mellem 17 og 25 meter høje og får en vægt på op til cirka 4.000 ton. Hvert fundament skal bære en vindmølle, som måler cirka 220 meter til den øverste vingespids.

Hofor oplyser i en pressemeddelelse, at design og planlægning af fundamenterne begynder nu, mens fabrikation af beton, udgravning og etablering af stenpuder udføres i 2024. Fundamenterne etableres i første halvdel af 2025. Arbejdet vil være afsluttet i efteråret 2025.

Tilstanden af havvindmøllernes fundamenter vil blive overvåget i løbet af vindmølleparkens levetid.

Aftalen inkluderer et såkaldt Nature Inclusive Design i form af bl.a. en slags kunstige stenrev, som består af store klippesten ved fundamenterne, som danner sprækker og dermed skjulesteder for fisk og smådyr. 

Håbet er, at det vil være med til at give mere biodiversitet i havmiljøet og forbedre levebetingelserne for især torsk, som de seneste år har været i stærk tilbagegang i de danske have.

- Det er et strategisk mål for os at være med til at styrke Danmarks grønne omstilling, og møllerne kommer til at give Øresundregionen masser af vedvarende energi, men det er jo ikke CO2-frit at anlægge vindmølleparker, og vi har derfor valgt at stille krav om bæredygtighed til alle vores leverandører, siger Henrik Plougmann Olsen, adm. direktør i Hofor i en pressemeddelelse.

I udbudsmaterialet om fundamenterne er der ifølge Hofor derfor stillet krav om så vidt muligt at medtænke og styrke havmiljøet og desuden reducere CO2- aftrykket, hvor det er muligt.

300.000 husstande

Henrik Plougmann Olsen fortæller, at vindmølleparken med en samlet effekt på op til 300 MW vil kunne producere strøm, der svarer til forbruget i omkring 300.000 husstande i Øresundsregionen. 

- Det er et vigtigt skridt for den grønne omstilling – og det er selve fundamenterne også. Vi har valgt de her fundamenter, fordi de er med til at styrke havmiljøet og bl.a. giver flere ynglepladser til fisk, siger Henrik Plougmann Olsen, som forventer, at vindmøllerne er i fuld drift i 2026.

Bygherren ønsker ifølge Aarsleff ikke at oplyse kontraktsummen, og kontrakten har en sædvanlig standstill-periode på 10 dage.

Kontrakten ændrer ikke Aarsleffs forventninger til resultatet for regnskabsåret 2022/23, fremgår det.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.096