Digitalisering af ABA-anlæg optimerer driften for virksomheder og hospitaler
ABA-anlæg er med god grund et reguleret område med årlige manuelle eftersyn af anlæggene herunder detektorerne. Det kræver fysisk adgang, som ofte medfører, at produktionsanlægget, operationsstuen eller lignende tages midlertidigt ud af drift.
Nu er Siemens klar med en digital løsning til ABA-anlæg, som gør det muligt at teste løbende og centralt, fortæller Thomas Østergaard, salgschef hos Siemens:
”Elektroniske test af detektorer kan blive en stor fordel, fordi det giver inspektører og
serviceleverandører mulighed for at vedligeholde brandanlægget med mindst mulig
gene for slutkunden. Dermed ikke sagt, at digitale tests skal erstatte de årlige fysiske
besøg, men vi håber på at invitere brandmyndigheder og resten af branchen til en
dialog om, hvordan teknologien bedst kan anvendes i samspil med de traditionelle tilsyn. Et traditionelt eftersyn kræver god planlægning fra fl ere parter for at sikre, at
der er adgang til detektorerne. De er ikke altid lige fremkommelige,” fortæller Thomas
Østergaard og uddyber:
”Ved større brandanlæg på for eksempel hospitaler eller datacentre kræver et eftersyn
god tid fra alle parter, mens man med digitaliserede anlæg nemt kan trække informationer om virkning løbende. Desuden kan de bidrage med nye input – eksempelvis om alarmen er ved at være tilsmudset og tæt på at melde fejl. På den måde kan den driftsansvarlige ret præcist planlægge at rengøre eller skifte detektoren i forbindelse med et allerede planlagt serviceeftersyn.”
Færre fysiske besøg og nedetider er med til at betale investeringen
Nye investeringer i digitalisering af ABA-anlæg skal naturligvis tages i betragtning, men ifølge Thomas Østergaard er der ingen tvivl om, at for de tilfælde, hvor færre fysiske besøg med fordel kan realiseres, kan besparelsen i timer gå til indkøb af nyt materiale. Dertil kommer den samlede besparelse ved bedre serviceeftersyn baseret på data om behovet fremfor frekvens.
Siemens har allerede rundt om i landet gjort klar til at tage de nye digitale muligheder i brug, idet alle nye installationer understøtter teknologien, som kaldes ’Disturbance Free Testing’ (DFT). Et af landets første større, komplette ABA-installationer, hvor DFT er klargjort som en integreret del af løsningen, er det nye universitetshospital i Odense (OUH). På Universitetshospitalet er projektdirektør Kenneth Holm åben for de muligheder, digitaliseringen af detektorerne giver:
”Jeg er glad for, at vores totalentreprenør OHPT har fundet en stor aktør som Siemens, der har erfaring med store komplekse projekter. Samtidig er jeg glad for, at vi får et topmoderne ABA-anlæg med ind i byggeriet. Brand og sikkerhed er vigtigt – ikke mindst på et hospital. Jeg er sikker på, at det anlæg, der leveres, vil give nogle gode
muligheder i den fremtidige drift,” siger Kenneth Holm, projektdirektør for projektorganisationen for det nye OUH.
Mange fordele for datacentre og industrivirksomheder
Fordelene ved digitale ABA-anlæg gælder naturligvis ikke kun på hospitaler, understreger
Thomas Østergaard. Reduktionen i nedetider er også særdeles vigtigt i større industrivirksomheder, hvor produktionen kører døgnet rundt. Mange steder er der store kraner i rummene, og detektorerne er ikke altid nemme at komme til. Det samme gør sig gældende i datacentre, der derudover også har særligt høje krav til test og renhed.
”Er du et datacenter eller produktionsvirksomhed, kan produktionsstop i timer og potentielt dage være en stor hæmsko. Digitale eftersyn vil kunne overlappe og til dels erstatte dele af de mange manuelle eftersyn, så de manuelle eftersyn alene nøjes med en visuel inspektion af detektorerne,” siger Thomas Østergaard og tilføjer, at dette vel at mærke er uden at gå på kompromis med sikkerheden – tværtimod kan du oftere lave tests på samtlige detektorer. Men det kræver, at myndigheder og datacentreoperatører også er indforstået hermed, så igen vil Siemens invitere til dialog.
Thomas Østergaard (th.), salgschef hos Siemens og Kenneth Holm (tv.), projektdirektør ved byggeriet Foto: Nordiske Medier
|
|
|
Cybersikkerhed er en vigtig del af digitaliseringen af brandsikring
Digitaliseringen af ABA-anlæg spiller naturligt ind i håndteringen af cybersikkerhed.Kunderne efterspørger billigere og mere stabil drift, og den nye detektorserie fra Siemens søger at understøtte dette mål. Men jo flere enheder koblet på internettet, jo mere sårbar position over for ondsindede hackere. Derfor er det langt fra uvæsentligt, hvilken leverandør, du vælger til dine digitale løsninger, mener Niels Friis Nielsen, salgschef i Siemens:
”Cybersikkerheden i din virksomhed er ikke stærkere end det svageste led. Og fra EU’s side stilles der også krav til teknologi og processer, som er vigtigt at leve op til. Derfor skal du som teknisk ansvarlig altid stille spørgsmål til de leverandører, du vælger til dine systemer – både når det kommer til indkøb af digitale produkter men også selve driften af IT-miljøet, som til enhver tid bør være opdateret til seneste versioner.”
Cybersikkerhed rykker ind på øverste ledelsesniveau
Hos Siemens oplever de, at cybersikkerhed er rykket højt op på agendaen i næsten alle virksomheder og organisationer. I dag er IT-folkene med, når større beslutninger skal træffes, siger Niels Friis Nielsen, hvilket er en klar indikation på, hvor afgørende området er blevet. Samtidig oplever han, at flere kunder stiller stadig højere krav til de tilbudte ydelser og produkter.
Derfor ser han en stor fordel i, at de i teknologigiganten arbejder med ’Cybersecurity by Design’, hvor cybersikkerhed er en grundlæggende del af alle produktudviklinger. Det er så vigtigt, at kunden værner sig og hele tiden er oppe med driften og IT-opdateringer, påpeger han:
”Det hele hænger sammen, for med digitaliseringen af brandsikring er der software involveret, og det dur ganske simpelt ikke, at have ældre versioner kørende. I dag spiller Total Cost of Ownership en meget vigtig rolle, og man kan se de direkte og indirekte omkostninger ved nedetider. Med Siemens får du en aftale på, at software til enhver tid er opdateret med de seneste versioner. Derfor er det også positivt med udbredelsen af den digitale brandsikring. Det er et vigtigt skridt på vejen mod at gøre bygningerne til Smart Buildings uden at gå på kompromis med hverken brand- eller cybersikkerheden.”
SIEMENS
• Siemens er en global teknologivirksomhed med fokus på elektrificering, automatisering og digitalisering. Siemens er Danmarks partner i udviklingen af bæredygtige teknologier og løsninger, som skal sikre Danmarks velfærd og
konkurrenceevne.
• Det er omkring 130 år siden, at Siemens etablerede sig i Danmark og blev en del af det danske samfunds udvikling. Siemens er en af verdens største producenter af energieffektive og ressourcebesparende teknologier. Siemens er en førende leverandør af systemer til generering og transport af energi samt udvikling af medicinsk diagnoseudstyr. Indenfor infrastruktur og løsninger til industrien
er Siemens også en af pionererne.
• Læs mere på www.siemens.dk