23948sdkhjf

500 ton er ikke nok: Modulproducent vil bruge mere dansk træ

I samarbejde med nordjysk savværk vil Scandi Byg udløse den store CO2-gevinst i større brug af dansk træ frem for at hente det i nabolandene

Scandi Byg går på jagt i de danske skove efter løsninger på en vigtig udfordring: Hvordan skærer virksomheden i CO2-udledningen fra produktionen af moduler?

Mere konkret undersøger det Løgstør-baserede firma, hvordan der kan bruges endnu mere dansk træ i virksomhedens modulbyggerier, hvis bærende konstruktioner er bygget af FSC- eller PEFC-certificeret træ. Ifølge EPD’er udleder det danske træ nemlig væsentlig mindre CO2 i både transporten og produktionen af træet.

- Vi har derfor indledt en testfase, hvor vi undersøger, hvor meget dansk træ, vi kan bruge og indtænke i vores modulbyggerier, fortæller Mads Skalborg Simonsen, udviklingschef ved Scandi Byg.

Lige nu anvender firmaet 500 ton dansk træ om året, mens det resterende træ kommer fra Sverige eller Norge. Det tungtvejende tal dækker dermed ifølge Mads Skalborg Simonsen i omegnen af 10-15 pct. af firmaets samlede træforbrug.

Konkrete mål for, hvor stor en andel, som dansk træ i fremtiden skal udgøre i produktionen, er der ifølge udviklingschefen ikke opsat. Han ser dog et potentiale for, at omkring halvdelen af træ i Scandi Bygs moduler kan komme fra de danske skove.

- Det er uanset om vi producerer ét eller 2000 huse. Det afhænger af, hvilken type af tømmer vi bruger, forklarer Mads Skalborg Simonsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Det svenske og norske træ har ganske enkelt nogle dimensioner, som kun kan fås i de nordligere lande, hvor træerne vokser sig større.

Nordjysk samarbejdspartner

Det danske træ, som Scandi Byg nu er begyndt at anvende til modulbyggerierne, kommer fra Norlund-savværket i Rold Skov i Nordjylland - knap 40 minutters kørsel fra Scandi Bygs fabrik i Løgstør. For nu er der kun et samarbejde med det nordjyske savværk. 

Ifølge adm. direktør hos Norlund, Jørgen Sølvsten Skriver, er man glad for de lokale samarbejder, som er med til at nedbringe byggeriets CO2-udledning i forbindelse med transporten:

- Ifølge vores branche EPD’er udleder det danske træ 29 pct. mindre CO2 sammenlignet med træ fra udlandet. Det gælder både transport- og produktionsmæssigt, forklarer Jørgen Sølvsten Skriver.

Økonomisk følger de danske leverandører ifølge Mads Skalborg Simonsen stort set de svenske og norske konkurrenter, så prisen skulle ikke være en udfordring.

Derimod er det stadig uafklaret, hvor stor en del af træforbruget, som modulfirmaet – og byggebranchen generelt – kan hente i de danske skove. Uanset hvad, svaret på det spørgsmål viser sig at være, slår Mads Skalborg Simonesen fast, at Scandu Byg gerne vil anvende mere dansk træ.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.121