23948sdkhjf

Byggeaffald stiger fra nyttiggørelse til genanvendelse i affaldshierarkiet

Knuste materialer af alt fra tegl og beton, til sanitet, mursten og gasbeton genanvendes som 100 pct. tilslag i betonelementer hos Recycon™ Element, som opnår samme styrke som ordinær beton. Det reducerer CO2-udledningen markant og understøtter den cirkulære økonomi, da byggeaffaldet hæves fra nyttiggørelse til genanvendelse i affaldshierarkiet - og bidrager til opfyldelse af DGNB Guld-kriteriet.

Recycon Element har udviklet en ny ressourceeffektiv og CO2-reduceret beton, hvor der anvendes tilslag af 100 pct. genanvendt byggeaffald. Beton og betongrus, mursten, tegl og teglsten, sanitet, gasbeton, gipsrester, ballast (blandet bygge- og anlægsaffald), oprenset sand/grus, glasrester, eternit (efter 1988), isolering (efter 1997) - alt kan genanvendes i en betonrecept, der indeholder ca. 43 pct. mindre cement end almindelig beton.

Ideen til den nye beton blev fostret, da søsterselskabet Nordisk Beton blev bedt om at udvikle en højstyrkebeton med min. 50 pct. genanvendte tilslag. Siden er idéen blevet videreudviklet, og Recycon Element har specialiseret sig i støbning af betonelementer med tilslag af 100 pct. genanvendt byggeaffald og andre affaldsfraktioner til brug, hvor der ikke er krav til konstruktions- eller certificeret beton. Virksomheden støber i dag silosystemelementer, afspærringsklodser, trafikelementer og specialdesignede betonelementer m.m. Styrken er verificeret af tredjeparts testlaboratorier til at være den samme som almindelig beton.

Byggeaffaldet rykker op i affaldshierarkiet

”Vores produkt er særdeles relevant for bygherrer og deres CO2- og miljøregnskab for projekterne. I affaldshierarkiet ligger det meste byggeaffald i dag på ”anden nyttiggørelse” - lige over bortskaffelse. Ved at levere byggeaffald til os, så rykker byggeaffaldet i et projekt en tak op i hierarkiet, da alle modtagne affaldsfraktioner genanvendes,” siger Jens Flade-Rasmussen, direktør i Recycon Element.

En ekstern rådgiver har evalueret Recycon Elements produkter ift. DGNB-certificeringen, og konkluderer, at de tilhører kvalitetsniveau QL2, fordi de er baseret på cement med mere end 10 pct. indhold af genanvendte råmaterialer, mens alle anvendte tilslag er genanvendte materialer. Sammen med vand udgør de to materialekategorier mere end 95 pct. af produktet. Det betyder også, at et samarbejde med Recycon Element kan bidrage til, og endda være udslagsgivende for, om et projekt opfylder kravene til DGNB Guld, hvilket er særdeles interessant for det stigende antal certificerede byggeprojekter.

”De udviklere og pensionskasser, som går efter guld-certificeringer, har fra starten af ekstra store udgifter. Men hvis de sender byggeaffaldet til os, så får de nogle ekstra points, der kan være afgørende for, om de opnår sølv eller guld,” siger udviklingsdirektøren.

Recycon Element har åbnet sin egen modtagerstation for byggeaffald og samarbejder samtidig med stort set alle modtagerstationer i Danmark. I praksis vil man fortsat kunne aflevere til dem, hvis man har en eksisterende aftale.

”Modtagerstationerne skal bare sørge for, at byggeaffaldet kommer ned til os. Vi fører kontrol med det og udsteder certifikater med løbenumre, som udviklere og bygherrer kan bruge til deres egen dokumentation,” forklarer Jens Flade-Rasmussen.

Regionernes råstofproblemer kan løses med genanvendelse

Landets kommuner og regioner, der alle kæmper med klimakrav og overgangen til en mere cirkulær økonomi, har fået øjnene op for potentialet i Recycon Elements produktion. Virksomheden har indleveret et offentligt høringssvar i forbindelse med revideringen af Region Midtjyllands blot to år gamle råstofplan. Regionens råstofplan, som ellers skulle gælde i 12 år, vurderes allerede forældet, da der ikke er nok råstoffer til de mange planer om udbygning af infrastruktur m.v.

Høringssvaret blev positivt modtaget og sendt videre til mange interessenter, for genanvendelse af byggeaffald åbner op for nye råstofressourcer. Og der er masser af potentielt genanvendt materiale til mange andre projekter, understreger Jens Flade-Rasmussen.

”Som en tommelfingerregel siger man, at hver gang der bygges ni huse, så skrottes der et hus i afskæringer. Det er helt groteske mængder, der blot ender til nyttiggørelse i vejopbygning. Når det ender nede i vejen, så bliver det liggende og ikke brugt igen. Det er fint, at det trods alt bliver brugt der, men det er bedre, hvis materialerne bringes i cirkulation, så de kan blive brugt igen og igen.”

Udviklingen af produkterne og processerne i Recycon Element har været en hård omgang, både tidsmæssigt og økonomisk. Men nu skal Recycon Element videre.

”Vi vil udfordre de danske betonstandarder. I Danmark og globalt bruges i dag alt for mange friske råstoffer på ikke-certificerede elementer. Jeg kørte i januar til Barcelona og noterede mig, at der stod betonplinter i hver side af motorvejen over 2.000 km. Det er millioner af tons materialer, som ikke behøver en certificeringsstandard, men hvor man alligevel har udnyttet grusgravene for at lave dem. Sådanne elementer bør støbes i beton af genanvendte affaldsmaterialer. Det samme gælder elementer under jorden til kloakker og spildevandsafledning, for vi kan dokumentere, at vores elementer er vandtætte og ikke forurener med tungmetaller,” siger Jens Flade-Rasmussen.

Recycon Element mener også, at vi skal have en ny tilgang til offentlige udbud, hvor billigst i pris vinder i dag.

”Det skal laves om til, at udbuddet går til den, der anvender råstofferne bedst. Hvis vi får ændret den proces, og også får lavet betonstandarderne om, så kan vi godt nå klimamålene i 2030. Flere kommuner har udvist interesse i ideen, og to kommuner er allerede i gang med at ændre udbuddene. Og udsigten til at vi løber tør for råstoffer i år 2100, kan vi udskyde i adskillige generationer, hvis vi holder op med at kalde det genanvendt affald og i stedet får lov til at forædle dem til sekundære råstoffer,” slutter Jens Flade-Rasmussen.

Om Recycon Element

Recycon Element støber betonelementer med tilslag af 100 pct. genanvendt byggeaffald og andre affaldsmaterialer til brug, hvor der ikke er krav til konstruktions- eller certificeret beton. Der anvendes ingen jomfruelige råstoffer i produktionen, udover cement, som er reduceret med ca. 43 procent. EPD-certificering er under udarbejdelse, og indtil den er modtaget, opfordrer Recycon Element interesserede byggeaktører til at henvende sig vedrørende de foreløbige beregninger af CO2-aftryk.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156