23948sdkhjf

Aarhus Vand indsamler viden til milliarddyrt rensningsanlæg

Foreninger og organisationer skal på banen for at styrke høringsproces og det politiske beslutningsgrundlag

Efter planen får Aarhus et nyt rensningsanlæg i 2029.

Det skal erstatte de nuværende renseanlæg i Marselisborg, Åby og Viby, som alle har for lidt kapacitet og ikke kan ikke udbygges tilstrækkeligt. 

Det nye anlæg, som går under navnet Aarhus ReWater, skal tage højde for byens vækst, som i kombination med klimaforandringer vil øge miljøbelastningen på vandløb, søer og bugt.

Udover at rense spildevand skal det udnytte ressourcerne i spildevandet og omdanne det til nye materialer, produkter og energiformer.

I forbindelse med projekteringen er Aarhus Vand nu gået i gang med at indsamle viden og forslag fra foreninger og organisationer med interesse for Aarhus’ udvikling via en række møder. 

- Det handler ikke kun om, at vi er ajour med den nyeste ekspertviden om etablering af et renseanlæg. Ved også at være i dialog med byens foreninger og organisationer med interesse for byens udvikling får vi svar på: Hvad er deres viden, erfaringer samt bekymringer og gode råd i forbindelse med etableringen af Aarhus ReWater?, siger Lars Schrøder, adm. direktør i Aarhus Vand, i en pressemeddelelse. 

Her lyder det også, at borgere vil blive inviteret til møder "allerede inden den offentlige høring". 

- Jeg er sikker på, at vi kan drage læring af disse forslag til vores arbejde med det nye renseanlæg. En så bred videnindsamling vil også styrke både høringsprocessen og det politiske beslutningsgrundlag, siger Lars Schrøder.

To placeringer i spil

Netop den offentlige høringsproces ventes at finde sted i begyndelsen af 2024

Når høringen er gennemført, skal byrådet lægge sig endeligt fast på placeringen. To er nemlig i spil - begge i nærheden af Tangkrogen i Marselisborgområdet.

Henning Larsen Architects har tegnet forslag til hver af placeringerne. 

Og som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har omtalt er Aarsleff valgt som totalentreprenør på opførelsen af anlægget, som tidligere er sat til at koste mellem 1,7 og 2 mia. kr. 

Totalentrepriseteamet består ud over Aarsleff af procesrådgiver Envidan med underrådgiverne KWR Water Research Institute og Royal HaskoningDHV Nederland B.V samt Henning Larsen Architects med underrådgiverne Klinges Tegnestue, Topotek 1 og Eva Koch.

Udover Aarhus Vands egne møder om renseanlægget samarbejder vandselskabet med Aarhus Kommune om afholdelse af møder om en såkaldt helhedsplan for netop Tangkrogen, som kommunen har ansvaret for.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.431