23948sdkhjf

Alt om Lynetteholmen

 

Hvornår er Lynetteholmen færdig?

Ifølge By & Havn er det planen, at Lynetteholm er fyldt med jord og dermed etableret færdig som halvø om 30 år. Tidsplanen afhænger dog af, hvor meget overskudsjord, der genereres i forbindelse med bygge- og anlægsprojekter i Københavnsområdet, da det er det, som Lynetteholm skal bygges af.

 

Hvor lang tid tager det at bygge Lynetteholmen?

Byggeriet af Lynetteholm er estimeret til at tage cirka 30- 40 år.

 

Hvornår startede Lynetteholmen?

Første spadestik på projektet blev taget 17. januar 2022 af daværende transportminister Benny Engelbrecht (S), overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) og administrerende direktør i By & Havn, Anne Skovbro.

 

Hvorfor bygges Lynetteholmen?

Lynetteholm blev præsenteret på et pressemøde i 2018 af daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen som et ”kinderæg”, der kan løse tre udfordringer i København, og det er samtidig argumenterne for at bygge Lynetteholm. 

Den ene udfordring er overskudsjorden, som man gennem en årrække har genereret store mængder af som følge af de mange bygge- og anlægsprojekter i København. I 2023 er depoterne fyldt op, og man skal derfor finde en løsning på at komme af med jorden. Det er den overskudsjord, der skal bruges til at bygge Lynetteholm.

Den anden udfordring, som Lynetteholm skal løse, er, at Lynetteholm bliver en del af stormflodssikring for København. Der mangler dog en sluseport/dokport for at Lynetteholm reelt set kan beskytte mod stormflod. Denne er ikke politisk vedtaget endnu.

Den tredje udfordring, som Lynetteholm er blevet præsenteret til at kunne løse, er boligmanglen i København. Det er dog ikke politisk vedtaget, om der skal bygges på Lynetteholm, eller hvad der i så fald skal bygges.

 

Hvad skal bygges på Lynetteholmen?

Det er endnu ikke vedtaget, om der skal bygges på Lynetteholm. Men visionen er, at der skal være boliger og arbejdspladser til 35.000 mennesker.

 

Hvor stor bliver Lynetteholmen?

Lynetteholms samlede areal bliver 275 hektar. 

 

Hvor meget koster Lynetteholmen/Hvad meget vil Lynetteholmen koste?

Ifølge det seneste anlægsbudget fra marts 2022 er de samlede anlægsomkostninger 3,4 mia. kr. Finansieringen af Lynetteholm er bundet op på indtægterne af den overskudsjord, som Lynetteholm skal bygges af. Planen er, at Lynetteholm i alt skal rumme 77,8 mio. tons overskudsjord fra byggerierne i Københavnsområdet. 

 

Hvem betaler for Lynetteholmen?

Finansieringsmodellen for Lynetteholm er, at det er den betaling, som By & Havn får for at modtage overskudsjorden, som skal finansiere projektet. Hertil er det også planen, at grundsalg, brugerbetaling til metrolinje og Østlig Ringvej til halvøen samt driftsindtægter fra havnedrift, parkering m.m. også skal være med til at finansiere metrolinje og Østlig Ringvej, som man jævnfør principaftalen for Lynetteholm anser for at være nødvendig infrastruktur. 

 

Hvem ejer Lynetteholmen?

Lynetteholm er resultatet af en principaftale fra 2018 mellem regeringen og Københavns Kommune. Byggeriet af Lynetteholm er vedtaget i af et flertal i Folketinget ved en anlægslov i 202. Der er i forbindelse med Lynetteholm-projektet stiftet selskabet Lynetteholm P/S, som er ejet af Udviklingsselskabet By & Havn I/S med ca. 53 procent og af staten med ca. 47 procent, og på den måde er selskabet ligeligt ejet af Københavns Kommune og staten. Det er dog Udviklingsselskabet By & Havn, der står som primære ejere af selskabet.

Send til en kollega

0.047