Flere og flere tyve er på spil i detailhandlen
Siden 2021 har antallet af tyverier i landets butikker været stigende. Den tendens fortsætter som 2023 skrider fremad, viser tal fra Danmarks Statistik. Især lokale købmandsbutikker og supermarkeder er ramt hårdt.
I andet kvartal 2023 blev der anmeldt 6.134 butikstyverier, hvilket svarer til en mindre stigning på 2% i forhold til årets første kvartal. Antallet af anmeldte butikstyverier har været stigende siden fjerde kvartal 2021, hvor der blev anmeldt 3.747 butikstyverier. Dette svarer til en stigning på 64% fra fjerde kvartal 2021 til andet kvartal 2023.
Inflation som trigger?
De senere år har været præget af stigende inflation, siden coronakrisen skabte globale forsyningsproblemer og krigen i Ukraine gjorde ondt værre. I takt med at priserne er steget, er antallet af butikstyverier også, og det giver grund til at overveje bedre sikringsløsninger især for de mindre erhvervsdrivende.
Læs mere hos Bagger-laase.dk, hvis du søger gode råd mod indbrud og tyveri.
Selvom mange danskere har været godt forberedt på inflationen med store opsparinger, er det alligevel helt normalt, at der er en sammenhæng mellem inflation og tyverier. Ikke kun fordi mange almindelige danskere har svært ved at få råd til de faste udgifter i form af el, vand og varme, men også fordi der pludseligt er et større marked for stjålne varer.
"Stjålne varer bliver mere tiltrækkende for forbrugere, fordi de er billigere end de dyre varer i supermarkedet, når inflationen er høj", forklarer adjunkt ved institut for socialt arbejde på Aalborg Universitet, Rasmus Munksgaard, til DR. "Når pengepungen er mere hul end sidste måned, går folk mindre op i, hvor de varer man køber på Facebook kommer fra", uddyber han.
Forberedelse kan være løsningen
Når det kommer til kriminelle handlinger, beretter en udbredt teori fremsat af Cohen og Felson i 1979, at enhver kriminel handling kræver tre ting:
- En motiveret kriminel gerningsperson
- Et relevant og sårbart mål
- Fravær af kontrol og kapable vogtere
Selvom teorien har mere end 40 år på bagen, kan den fortsat bruges. Det pointeres nemlig også, at hvis ét af de tre elementer fjernes, så kan kriminaliteten undgås. Det kan være ved at priserne falder igen, så motivationen for at stjæle langsomt forsvinder.
Ellers kan det være en mulighed for detailhandlen at forberede sig endnu bedre på tyveriet. Det kan være gennem øget kontrol ved hjælp af forbedret tyverisikring og -alarmer samt bedre uddannet personale og vagter, som kan hjælpe til med overvågning og ved, hvad de skal holde øje med i butikkerne.
En anden måde at forberede sig på, ses allerede i mange supermarkeder. Det er nemlig at fjerne målet, så fristelsen og muligheden forsvinder. Varer såsom dyrt kød og alkohol låses inde og andre forbrugsvarer findes nu kun bag kassen eller med alarm på.