23948sdkhjf

Biomasseanlæg: en effektiv udnyttelse af energi

Et biomasseanlæg er et mere bæredygtigt og billigt alternativ til eksempelvis olie og kul. Læs med her, hvis du vil vide mere og overvejer at investere i det smarte anlæg.

Hvad er et biomasseanlæg?

Et biomasseanlæg er en kedel, hvor biomasse anvendes som brændsel. Biomasse kan komme i mange former, og eksempler på brændselstyper er:

  • Halm
  • Træpiller
  • Flis
  • Frøgræs
  • Halmbriketter
  • Majskolber 
  • Kirsebærsten 

Biomasse er altså en energikilde, der først og fremmest dækker over energiafgrøder, hvor afgrøder dyrkes med henblik på at blive anvendt i forbrænding. Dyrkningen foregår naturligvis under kontrollerede forhold, så risikoen for at påvirke biodiversiteten og luftkvaliteten holdes nede. Målet er altså at skabe så bæredygtige forhold som muligt.

Derudover dækker biomasse over restprodukter og affald fra for eksempel landbrug og skovdrift. Her udnyttes de ressourcer, der ikke kan anvendes i produktionen. Målet er altså endnu engang bæredygtighed, hvor princippet om at udnytte enhver ressource bliver taget i brug.

Biomasse som energikilde 

Biomasse fungerer som en energikilde, fordi der er lagret energi heri. Det er også det, der kaldes bioenergi. Energien kommer fra det sollys, som planter bruger til at vokse. Gennem sollyset omdanner planten altså kuldioxid (CO2) og vand til glukose (sukker) og ilt. Det er en proces, der bedst er kendt som fotosyntesen. For at udnytte biomassens energi til varme, kan man altså brænde biomassen af.

Fra gammeldags til moderne varmeværk

De gamle varmeværker baseret på fossilt brændstof som eksempelvis olie forurener og udleder meget CO2. Derfor skal de erstattes. En løsning kan være et moderne biomasseanlæg. Ved at udskifte de gamle varmeværker med de mere moderne, opnås en kraftig reduktion af CO2-udledningen. Det kan være i form af samfyring mellem biomasse og fossile brændstoffer - eller endnu bedre fyring med ren biomasse. Det er vigtigt, at der tænkes over alternativer for at skabe en mere miljøvenlig afbrænding. 

Økonomiske fordele

Når man skifter til et biomasseanlæg, skal det ses som en investering. Omkostningen ved køb af anlægget vil nemlig hurtigt være tjent ind. For det første er kul og olie markant dyrere end biomasse, og for det andet er afbrænding af biomasse langt mere effektiv end afbrænding af eksempelvis olie. Besparelsen på af skifte fra fossile brændstoffer til biomasse er op til 87,5%. 

Alt i alt kan det altså være en fordel at skifte over til et biomasseanlæg. Det kan være et mere miljøvenligt alternativ til andre varmeværker med fossile brændstoffer, men ikke nok med det - så er det også billigere.

Send til en kollega

0.049