23948sdkhjf

5 smukke juleblomster til hjemmet

Når vinteren, og ikke mindst julen, melder sin ankomst i Danmark, er der mange blomsterentusiaster der tager turen til diverse planteskoler og havecentre for, at få fat i sæsonens blomster.

Juleblomsterne er især på manges indkøbslister, og her får du en oversigt over, hvilke 5 juleblomster der som regel får en plads i de danske hjem.

Julen er blomsternes fest
Julen giver altid god anledning til, at sætte tid af til kreative projekter. Du kan give dig i kast med at lave adventskranse, klippe julehjerter eller tage kærlig hånd om hjemmets grønne pynt. Når de grønne fingre får fat i sæsonens blomster, er der især tale om disse blomster:

  • Amaryllis (Hippeastrum)
  • Julestjerne (Euphorbia pulcherrima)
  • Alpeviol (Cyclamen persicum)
  • Julebegonie (Begonia lorraine gruppe)
  • Almindelig julerose (Helleborus niger)

Sådan skal blomsterne passes
Fælles for disse blomster er, at de blomstrer yderst godt i vinterhalvåret, fordi de over sommeren har fået en masse god næring fra gødning og gode lysforhold. Nedenfor kan du se, hvordan blomsterne skal passes.

Amaryllis (Hippeastrum)
November måned er blomstringsperiode for amaryllis løget, som kommer efter tre måneders hvileperiode. Den plantes som løg i en grov jordblanding, og med rigeligt gødning og lys, så den er klar til at suge det hele til sig i hvileperioden, og derefter blomstre op til jul.

Julestjerne (Euphorbia pulcherrima)
Det er yderst vigtigt, at det vand, der skal fugte julestjernen, er tempereret efter stuetemperatur. Det skal ikke være for koldt eller varmt, og om vinteren skal planten fugtes meget sparsomt.

Alpeviol (Cyclamen persicum)
Når alpeviolen skal vandes, bør du undgå at vande direkte på planten, da den let kan gå i forrådnelse ved direkte kontakt med vand. Desude bør du, når du fjerner visne alpevioler fra planten, dreje stilken på de visne blomster en lille smule. Det forhindrer nemlig sårdannelse og svampesygdomme i plantens knold.

Julebegonie (Begonia lorraine gruppe)
Vækstperiode og blomstringstid er uafhængige af hinanden ved julebegonien, så derfor skal der vandes sparsomt men tilstrækkeligt. Du kan vurdere, om det er tid til at vande, ved at stikke din pegefinger 1 cm ned i jorden, og mærke om der er fugtigt eller ej. 

Almindelig julerose (Helleborus niger)
Julerosen har det allerbedst i kalkrig humusjord, hvor der er fugtigt men ikke vådt. Den bør placeres i lidt skygge, og er dermed ikke god i en vindueskarm, og så skal du være tålmodig med hensyn til vækst af blomsten. Der kan godt gå flere år, før du ser en blomst efter plantningen.

Amaryllis hos Gug Planteskole
Amaryllis er en populær favorit, og bliver gang på gang hentet hjem i de danske vindueskarme op til jul. Du kan finde amaryllis hos Gug Planteskole, som er en yderst engageret og erfaren planteskole i Aalborg SØ. Her får du samtidig gode råd og plantetips med på vejen, og du kan altid være sikker på, at de kan besvare alle de spørgsmål du måtte have.

Send til en kollega

0.047