23948sdkhjf

Sådan laver du et formelt partnerskab mellem to virksomheder

Du har måske hørt, at der kan være stordriftsfordele og udnyttelse af en større kapacitet, hvis man slår to virksomheder indenfor samme felt sammen til én.

Det er ofte hensigten, når man taler om joint venture som i sin enkelthed går ud på, at der laves et samarbejde mellem to eller flere virksomheder. Vil du vide mere om fordelene, så skal du læse med her.

Ud over de stordriftsfordele der kan være, når to virksomheder slår sig sammen til én, så er der også andre fordele. Et partnerskab mellem to eller flere virksomheder kan også lede til at der kan ekspanderes til nye og andre markeder og dermed mulighed for større vækst. Derudover kan en joint venture også give adgang til større ekspertise.

Hvilke typer joint venture modeller findes er?
Der findes grundlæggende to typer joint venture modeller. Enten er der tale om »samarbejde« eller »virksomhedskonstruktion«. Når det drejer sig om samarbejde, så vil man typisk udforme en samarbejdsaftale, hvori omfanget af samarbejdet er indskrevet. Nogle gange vil det være nok bare at indgå et samarbejde, for eksempel hvis der er tale om, at der er en mindre virksomhed, som vil indgå samarbejde med en større virksomhed og benytte deres salgskanaler.

Andre gange er det nødvendigt med en større form for samarbejde såsom en virksomhedskonstruktion. Her er der tale om, at partnerne kan stifte et selvstændigt joint venture selskab, som dermed vil fungere som værktøj for samarbejdet. Uanset hvilke type joint venture der er tale om, så er der en række ting, som skal være afklaret.

Hvad skal du være opmærksom på?
Når der skal laves en joint venture, skal en række aspekter være afklaret. Det drejer sig om alt fra fastlæggelse af målsætninger og succeskriterier, hvem skal investere hvad og hvornår, overblik over ressourcer og arbejdskraft, fordeling af ansvarsområder, afstemning om arbejdsgange, forventningsafstemning i forhold til overskud eller eventuelle tab samt overblik over hvordan eventuelle uoverensstemmelser løses.

Når du indgår et samarbejde med en anden virksomhed, er det altså en god idé at sikre, at der er taget hånd om alle formaliteterne. Det kan være en fordel at søge hjælp udefra til at få styr på præcis, hvilken forskel det gør for din virksomhed at gå sammen med en anden eller flere andre virksomheder i et joint venture.

Få hjælp til juraen
Hvis du vil være sikker på, at alle formaliteterne er indskrevet korrekt, kan du med fordel få professionel juridisk hjælp fra en advokat eller jurist. På denne måde kan du være helt sikker på, at den aftale, I indgår, er formuleret korrekt, og at der ikke er noget, som er angivet forkert, som vil skabe problemer i fremtiden.

Når du får hjælp udefra af professionelle, kan du roligt arbejde videre på andre emner, som du skal tage dig af. Det kan give ro til at fokusere på andre også vigtige ting og opgaver, som også tager ens opmærksomhed, når man er selvstændig erhvervsdrivende. Det er nemt at finde en jurist eller advokat, der kan gå papirerne efter.

Send til en kollega

0.156