23948sdkhjf

Derfor skal du skifte til sommerdæk

Det er lige så vigtigt, at du kører med de rigtige dæk i sommerhalvåret som i vinterhalvåret. Det er af en eller anden grund bare ikke så udbredt en viden endnu.

En del tror stadig, at det er helt fint at køre med vinterdæk hele året. Kigger man sikkerhedsmæssigt på det, er det bare ikke korrekt. Sommerdækkene er lavet specielt til de varmere temperaturer og er derfor det sikkerhedsmæssige bedste valg, når foråret melder sin ankomst.

Der er ingen vej udenom
Et dækskifte kommer aldrig belejligt. Det er utrolig irriterende enten at skulle bruge en søndag eftermiddag med at skrue og skifte dæk, eller at skulle hen til mekanikerværkstedet og sidde og vente til, bilen er klar. Men der er ingen vej udenom, hvis du gerne vil transportere både dig selv og din familie så sikkert som muligt og i tillæg passe på dine medtrafikanter.

Hvad gør sommerdækkene bedre?
Vinterdæk og sommerdæk er konstrueret helt forskelligt og hver især målrettet kørsel på henholdsvis sne- og sluddækkede vinterveje og solvarme sommerveje. Derfor er den gummi, de er lavet af meget forskellig. Den gummi vinterdæk er lavet af er forholdsvis blød, fordi den stadig skal bevare noget blødhed, når vejret er rigtig koldt og friktionen lav. På en varm sommervej bliver vinterdækkets gummi derimod for blødt og ustabilt. Det går naturligvis ud over bilens køreegenskaber. Derfor er sommerdækkene lavet af en hårdere gummitype, som kan bevare sine køreegenskaber selv på meget varme sommerdage. Dækkenes mønster er også meget forskelligt alt efter, om det drejer sig om sommer- eller vinterdæk. Dækmønsteret er konstrueret, så det sikrer vejgrebet bedst muligt alt efter, om vejen er dækket af sne eller er helt tør.

Bremselængden kan betyde liv eller død
På en tør varm vej har en bil med sommerdæk en kortere bremselængde end en bil med vinterdæk. Faktisk har bilen med vinterdæk en bremselængde, der er 8 procent længere. Er vejen næsten tør, er bremselængden 6 procent længere for bilen med vinterdæk, og det gør sig gældende helt ned til +5 grader. En forskel på 6-8 procent kan let betyde, om du kan nå at bremse for et barn, der løber ud på vejen eller en cyklist, der svinger pludseligt ud. Det samme gælder, når du kører på motorvejen og skal bremse hårdt op. Så vælg sommerdækkene til, når foråret kommer.

Slitagen er mindre
Et sommerdæk slides ikke så hurtigt som et vinterdæk. Grunden er vinterdækkets bløde gummi, der øger friktionen på en varm og tør vej. Derfor kan det økonomisk bedst betale sig kun at køre med vinterdækkene om vinteren. Du sparer også brændstof ved at skifte til sommerdæk om foråret. Vinterdækkets øgede friktion gør, at bilen bruger mere benzin eller diesel.

Hvornår skal du skifte til sommerdæk?
Hvis du vil sikre, at din bil har det optimale vejgreb, når vejret bliver varmere, skal du skifte til sommerdæk, når temperaturen gennem hele døgnet ligger over +7 grader. Hvis man skal sætte en huskeregel op, kan man tænke på påsken. Det anbefales nemlig, at man i udgangspunktet skifter til sommerdæk i tiden omkring påske. For vinterdækkenes vedkommende skal de på igen i tiden omkring efterårsferien.

Undersøg hvilket sommerdæk der er bedst
Der er naturligvis forskel på kvaliteten af de sommerdæk, der er på markedet. Ifølge FDM er der faktisk særdeles stor forskel, så du skal se dig godt for, når du skal købe nye sommerdæk til din bil. Derfor er det en rigtig god ide at tjekke de tests, der bliver lavet hvert år af de forskellige producenters dæk. På for eksempel FDMs hjemmeside kan du se hvilke dæk, der er en rigtig god investering, hvilke dæk, der kan betegnes som gode, og hvilke sommerdæk, du absolut ikke skal købe.

Send til en kollega

0.046