23948sdkhjf
Del siden
Tilbydes

Radonmålinger i bygninger

Udløber
23. november 2028

Radonmåling i byggeri er en afgørende proces for at vurdere og håndtere risikoen for radon, en farveløs, lugtfri og radioaktiv gas, der kan trænge ind i bygninger og udgøre potentielle sundhedsrisici. Dette omfatter forskellige typer målinger, herunder korttids- og langtidsmålinger, alt efter formålet.

Radonmålinger i byggeri kan udføres ved hjælp af forskellige metoder afhængigt af formålet og de gældende standarder. En korttidsmåling varer typisk 14 dage, mens langtidsmålinger strækker sig over 60 dage. Begge metoder giver indsigt i radonniveauet i luften inde i bygningen og danner grundlaget for evaluering og beslutningstagning.

Der er også mulighed for at vurdere radonniveauet på få dage, med en elektronisk radonmåler. Denne måletype er dog ikke godkendt som dokumentation, men bruges kun som en indikator.

Der er krav til maksimalt radonindhold i luften i nyopførte bygninger. Her tjener radonmåling som en verificering af, at Bygningsreglementets grænseværdi er overholdt. 
I eksisterende bygninger bruges radonmåling til at vurdere radonindholdet i forhold til at vurdere eventuelle nødvendige indsatser, i forbindelse med renovering af bygningen, således radonniveauet kan sænkes.

Da radon udgør en potentiel sundhedsrisiko ved langvarig eksponering, er det afgørende at identificere og håndtere forhøjede niveauer.
Påvirkningen hos den enkelte person kan også forstærkes af andre faktorer, f.eks. er kombinationen af rygning og eksponering for radongas mistænkt for at give en markant større risiko for udvikling af følgeskader.

Foranstaltninger til at nedbringe radonniveauet i en bygning kan f.eks. omfatte forbedret ventilation i bygningen eller installation af radonsikring i gulvet (radonspærre/radonsug) for at reducere koncentrationen af radon.

Radonniveauet i området kan også vurderes ud fra et radon-kort, der viser radonniveauet geografisk for hver kommune. Det reelle radonniveau under bygningen kan dog variere, og Radon-kortet ses derfor kun som en vejledning.

Radonmåling i byggeri kan sikre sundhed og sikkerhed for dem, der opholder sig i bygninger. Ved at overholde standarder og retningslinjer kan bygherrer og ejere træffe nødvendige foranstaltninger for at minimere radonrisici. Yderligere oplysninger og vejledning om radonmålinger og -kontrol kan findes på radonguiden.dk, administreret af Bolig- og Planstyrelsen. Ved at forstå og reagere på radonrisici bidrager man til skabelsen af sundere og mere sikre boligmiljøer for alle.

Vil du vide mere?

Du kan læse mere om radonmålinger på https://cbgroup-erhverv.dk/index.php/radon-maaling og du er altid velkommen til at kontakte os.

Kontakt gerne Kasper Rudolfsen, som er ansvarlig på dette område. Du finder kontaktoplysninger på vores medarbejdere her: https://cbgroup-erhverv.dk/index.php/medarbejdere

CB Group
Havnegade 76
5000 Odense C
Odense Kommune
Danmark
CVR nummer: DK38978039

Kontaktperson

Kasper Rudolfsen
Direktør
+45 53821362 kr@cbgroup.dk

Send til en kollega

0.125