Liveblog fra pressemøde: Det sagde parterne om byggeriets overenskomstaftale
6.000 virksomheder og 80.000 ansatte i bygge- og anlægsbranchen har netop fået nye toårige overenskomstaftaler. Tirsdag er Dansk Industri og 3F således blevet enige, og hovedelementerne i aftalerne præsenteres kl. 15.30 på et pressemøde.
Licitationen - Byggeriets Dagblad har en reporter til stede i Industriens Hus, og på redaktionen følger vi ligeledes med i pressemødet, som TV2 News og DR sender live fra.
Derfor opdateres denne artikel løbende med informationer direkte fra pressemødet.
Til stede er topforhandlerne fra begge parter. For Dansk Industri deltager vicedirektør Niels Grøn og underdirektør Anja Bülow Jensen. Fra 3F Byggegruppen deltager formand Claus von Elling og næstformand Palle Bisgaard fra 3F Byggegruppen.
16.02
Pressemødet er slut.
15.59
Licitationens udsendte journalist, Ursula Taylor, spørger ind til punktet i aftalen vedrørende en firedages arbejdsuge.
"Det er blevet indført mulighed for at aftale en 4 dages arbejdsuge under visse betingelser", hedder det i aftaleteksten.
- Det er svært at sige, hvor mange der vil bruge det og hvordan. Det kan være, at det bare er i perioder, siger Anja Bülow Jensen.
15.57
Licitationens udsendte journalist, Ursula Taylor, spørger ind til, hvorfor der ikke er mere fokus på løn under sygdom.
- Vi kan ikke løse alle udfordringer, men vi er nået et godt stykke af vejen her med vores udfordringer, siger Palle Bisgaard.
15.55
- Stor kadeau til DI, at de taler ind i en dagsorden, vi har talt om i 20 år (udenlandske arbejdere, red.), siger Claus von Elling.
15.54
Det var i 2014, at en aftale på byggeområdet sidst blev stemt igennem uden hjælp fra forligsmanden.
15.53
Claus von Elling: - Det er svært at spå om fremtiden. Men der er mange indikatorer på, at det går den rigtige vej. Så jeg tror ikke på, at det bliver så hård en landing for byggeriet, som jeg troede sidste år. Så jeg tror på, at vi er godt med i den her aftale.
15.52
Journalist til Niels Grøn: Har du solgt skinnet for dyrt?
- Det har været en dyr aftale. Det er dyre overenskomstfornyelser, men det er også ansvarligt i en tid, der er præget af stor uro. Så jeg vil nøjes med at sige, at det er en dyr - men ansvarlig - aftale. Vores medlemmer kan se sig selv i den og de tiltag, der også kommer dem til gavn.
15.51
- Vi kan hjælpe og vejlede udenlandske arbejdere med det her boligtillæg, siger Claus von Elling.
15.49
Claus von Elling nævner fokus på natarbejde, da journalist spørger ind til fokus på arbejdsmiljø. Af aftalen fremgår det: "NFA’s (National forskningscenter for arbejdsmiljø) anbefalinger om natarbejde bliver indarbejdet i Byggeriets 5 overenskomster. Der skal ved natarbejde af et vist omfang tilbydes yderligere helbredskontrol samt begrænsning af gravides natarbejde".
15.48
Niels Grøn siger, at der kommer øget fokus på tillidsrepræsentanter og forbedret arbejdsmiljø på arbejdspladserne samt fokus på nedslidning.
15.47
Journalist spørger Niels Grøn ind til Claus von Ellings forventning om at sikre reallønnen i byggeriet i de kommende to år:
- Som på andre områder så sker den lokale løndannelse på virksomhederne. Det kan vi ikke fastlægge. Den er selvfølgelig konjunkturafhængig og i øjeblikket i en lidt sortere konjunktur end tidligere. Det afhænger meget af, hvilken tid vi går ind i, siger Niels Grøn.
15.45
- Alle parter kan se sig selv i det her, siger Niels Grøn.
15.44
Hvorfor skal de danske arbejdere betale for tillægget til udlændinge - hvorfor er det ikke arbejdsgiverne?, spørger journalist:
- Man skal betale for sine principper, og jeg mener, at det her er meget fornuftigt. Jeg har opbakning fra mit bagland, siger Claus von Elling.
15.43
- Det er svært at gætte sig til, hvordan byggeriet udvikler sig. Vi kan fint sikre os vores realløn indenfor de næste to år med de markedsforhold, vi oplever, tror jeg, siger Claus von Elling.
15.41
Hvor mange udenlandske arbejdere kan reelt få de her 25 kr. i timen?, spørger en journalist.
Claus von Elling siger, at det er svært at få et eksakt tal på. Hans skøn er, at ca. halvdelen af udenlandske arbejdere (Claus von Elling gætter på, at der er mellem 17.000 og 20.000 udenlandske arbejdere i Danmark pt) vil blive omfattet af tillægget de første fire måneder.
15.40
En journalist spørger ind til, om danske arbejdere skal finansiere det boligtillæg, der skal gives til udenlandske arbejdere. Claus von Elling mener ikke, at man kan sætte det så sort/hvid op.
15.38
Claus von Elling hæfter sig også ved fokus på uddannelse.
Af aftalen fremgår det: "Parterne anbefaler, at der udpeges en uddannelsesrepræsentant, hvis der er lokal enighed om det. Uddannelsesrepræsentanten skal bistå virksomhed og medarbejdere i arbejdet med uddannelse efter overenskomsternes bestemmelser."
15.36
Claus von Elling fra 3F Byggegruppen tager ordet: - Det her er første gang, vi har forhandlet med DI. VI har skulle lære hinanden at kende, men det har været investeringen værd. Jeg synes, vi har landet et rigtig godt forlig.
Claus von Elling fremhæver også boligtillægget og siger, at "man har givet lidt for det" - herunder nævner han fritvalgskontoen, der ender på 1,8 pct. mod 2 pct. i industriens aftale.
Af aftalen fremgår det:
"Mindstelønnen stiger med 4,50 kr. pr. 1. marts 2023 og med 4,50 kr. pr. 1. marts 2024. Øvrige genebetalinger stiger med 4,5 pct. i 2023 og 3,5 pct. i 2024. Betalingssatserne til lærlinge forhøjes med 4,5 pct. i 2023 og 3,5 pct. i 2024. Bidraget til den særlig lønopsparing stiger med 1,8 procentpoint pr. 1. marts 2024, hvor det udgør i alt 14,7 pct. af medarbejderens ferieberettigede løn. Dog stiger den 2 procentpoint for lærlinge. Arbejdsgivers pensionsbidrag ændres pr. 1. juni 2023 fra 8 til 10 pct., mens medarbejderbidraget ændres fra 4 til 2 pct. Den samlede pensionsindbetaling vedbliver således med at være 12,0 pct."
15.35
Arbejdsmiljø og udenlandsk arbejdskraft har været i fokus, lyder det fra Niels Grøn. I aftalen gælder det derfor, at der er blevet indført et boligtillæg:
"Der betales et boligtillæg til medarbejdere, som ikke er bosiddende i Danmark ved ansættelsen eller udstationeringens start. Ordningen gælder fra 1. januar 2024 indgår. Tillægget udgør 25 kr. per time. Boligtillægget bortfalder i den udstrækning medarbejderens timeløn overstiger mindstebetalingssatsen med tillæg af boligtillæg. Boligtillægget betales i op til 12 måneder", fremgår det af aftalen.
15.33
Niels Grøn: - Man kan ikke overdrage vigtigheden af, at parterne har vist ansvarlighed i en vanskelig situation. Vores aftale er fornyende og ansvarlig. Vi har fundet en balance, som sikrer, at der er noget i det for arbejdsgiverne og lønmodtagerne.
15.30
Pressemødet starter, og der bydes velkommen. Niels Grøn fra DI har ordet. Han siger, at de har forhandlet uafbrudt siden i går middag.