Efter konkurs og skilsmisse: Vinder hård voldgiftssag
Udfaldet af den første af flere voldgiftssager om letbanebyggeriet i Odense letbane kan minde om lignelsen om Davids kamp mod Goliat. Ikke mindst udfaldet; den lilles sejr mod den store.
Jesper Clemen, hvis virksomhed Clemen Montage og Byg udførte arbejde for hovedentreprenøren på Odense Letbane, spansk-danske Comsa-Munck, har fået Voldgiftnævnets ord for, at han ikke skal betale mere end 20 mio. kr. til Comsa-Munck.
Det skriver TV2 Fyn.
Med afgørelsen er der i stedet vendt op og ned på det hele. I stedet for at skulle af med det tocifrede millionbeløb, skal hovedentreprenøren betale godt 9 mio. kr. til Jesper Clemen. Heraf er de 6,7 mio. kr. for udført arbejde, mens resten er procesrenter og sagsomkostninger.
Konkurs, kone og stress
Vejen mod sejren i retten har dog været tung.
- Jeg gik ned med stress og sad bare derhjemme i tre måneder. Det har været hårdt, siger Jesper Clemen til TV2 Fyn.
Konsekvenserne er heller ikke til at tage fejl af. Hans firma gik konkurs, konen forlod ham, og i en lang periode var der ikke kontakt til forældrene.
Ingen reel kontrakt
Sagen startede i 2019, hvor Comsa-Munck opsagde samarbejdet med Jesper Clemens’ entreprenørvirksomhed, der udførte betonarbejde på letbanens kontrolcenter.
Ud over ikke at ville betale for det udførte arbejde, sendte hovedentreprenøren en bod mod Celmen Montage og Byg, der siden voksende til mere end 20 mio. kr.
Begrundelsen var, at det lille firma ikke havde overholdte en arbejdsklausul, der indeholder krav om at overholde overenskomstmæssige aftaler på letbanens byggeplads.
Men da der ikke var en reel kontrakt om arbejdet med at bygge letbanens kontrolcenter var Clemen Montage og Byg ikke forpligtet til at aflevere dokumentation. Og det lagde Voldgiftnævnet blandt andet vægt på, at sagen gik Jesper Clemens vej.
Jesper Clemen påpeger også, at han – trods modpartens udsagn om det modsatte – afleverede al ønsket dokumentation om arbejdsforhold.
Overfor TV2 Fyn henviser adm. direktør for Munck Group, Hans Christian Munck, til Comse, som ikke ønsker at kommentere sagen.
Krav om 137,5 millioner
Joint venture-samarbejdet sluttede sidst i 2020, hvor Munck trak sig fra partnerskabet.
– Vi har været uenige om nogle ledelsesmæssige og økonomiske dispositioner. Der er opstået en uenighed om, hvordan projektet skal ledes, og den uenighed har vi ikke fået løst, selv om vi stadig prøver at finde en løsning. Hvis det ikke kan lade sig gøre, ender det måske i en voldgift, sagde Hans Christian Munck, ejer og leder Munck Gruppen, dengang til Fyens.dk.
Og sådan er det ifølge TV2 Fyn endt.
Munck kræver 137,5 mio. kr. fra Comsa.
Omvendt kræver Comsa et ikke oplyst beløb af Odense Kommune.