23948sdkhjf

Lærlinge skaffes ikke bedst med udbudsloven i hånden

DI Byggeri svarer i dagens debat igen på Bygherreforeningens direktør Henrik L. Bangs indlæg om, at offentlige bygherrer bør stille krav om lærlinge i forbindelse med deres udbud

Danmark mangler kvalificeret arbejdskraft. Det er fortsat uafklaret, hvorvidt det nyligt indførte oplæringskrav hindrer muligheden for at stille krav om lærlinge. DI Byggeri vurderer, at der fremfor krav bør indgås partnerskabsaftaler, så bygherrer, rådgivere og entreprenører bedst muligt kan sikre fremtidens arbejdskraft.

DI Byggeri er enige i mange af Bygherreforeningens pointer i debatindlægget den 9. januar 2023 om behovet for fremtidens arbejdskraft. Vi deler frustrationen over, at formuleringen om oplæringskravet i revisionen af udbudsloven ikke bidrager til klarhed. Det har vi også givet udtryk for ved flere lejligheder.

Vi er til gengæld ikke enige med Bygherreforeningen i, at et egentligt lærlingekrav kan opfylde princippet om ligebehandling. Det fremgår da også af forarbejderne til loven, at oplæringskrav skal defineres ”uafhængigt af de danske uddannelsesordninger”, da disse formentlig ikke kendes i mange andre EU-lande, og at kravet skal beskrives på en sådan måde, at det kan læses og forstås selvstændigt uden kendskab til den pågældende danske uddannelsesordning.

Alle behandles lige

Udfordringen med udbudslovens oplæringskrav er juridisk langhåret. Det skyldes, at udbuddene skal overholde de EU-retlige principper om bl.a. ligebehandling og ikke-diskrimination på baggrund af nationalitet.

Udbudsreglerne skal derfor sikre, at de bydende behandles lige. Derfor er spørgsmålet i al sin enkelthed, om det er lovligt at lave en lærlingeklausul efter den danske lov om erhvervsuddannelser, hvor der accepteres tilsvarende ordninger i andre EU-lande - når kun få andre lande faktisk har ”tilsvarende ordninger”.

Branchen har brug for afklaring, hvilket vi arbejder på at opnå. Hverken bygherrer, tilbudsgivere – eller lærlinge – skal tages som gidsler under juridiske paragraffer.

Virksomhederne uddanner tusindvis af lærlinge

Virksomhederne løfter en stor opgave ift. fremtidens faglærte arbejdskrav. DI’s medlemmer uddanner årligt i omegnen af 19.000 lærlinge og elever. Det sikrer, at viden og faglighed bæres videre til de næste generationer af dygtige faglærte. Det er godt for erhvervslivet, samfundet og den enkelte lærling. Det kan virksomhederne være stolte af.

Vi mangler faglærte, men vi mangler også bygningskonstruktører og ingeniører, og vi skal have løftet de ufaglærte med AMU-kurser. Vi skal have flere i integrationsuddannelse, og vi skal generelt have flere i uddannelse i bygge- og anlægssektoren, så vi kan indfri den grønne omstilling.

Uagtet udbudsretlige spidsfindigheder, er det muligt at løfte uddannelse af fremtidens arbejdskraft med partnerskabsaftaler. Vi skal sikre, at parterne forstår aftalerne, undgår bureaukrati og tilpasser forholdene til projektets konkrete forhold, så vi får uddannelser med kvalitet for den enkelte.

Det er gennem dialog og samarbejde, at vi sikrer fremtidens arbejdskraft. Ikke ved at smide paragraffer efter hinanden.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094