Nu kan enfamiliehuse få bæredygtighedscertificering
DGNB Villa.
Det er navnet på en ny certificering under Green Building Council Denmark. Certificeringen er målrettet enfamiliehuse og andre mindre byggerier.
"I et DGNB Villa-certificeret hus er der taget hensyn til den familie, der flytter ind i det. Det kan eksempelvis være minimering af skadelig kemi, energieffektivitet og et sundt indeklima. Samtidig er der også fokus på at bygge med lavere CO2-udledning, sikre biodiversiteten og forsvarlig brug af naturressourcer. Målet er at skabe bedre boliger både for køberne og for planeten", lyder det i en udsendt pressemeddelelse.
Her fremgår det videre, at det i udviklingen har været nødvendigt at ændre på formatet på DGNB for at blive relevant for enfamiliehuse. Både i størrelse og anlægssum er enfamiliehuse nemlig en "helt anden skala" end de byggerier, som ellers typisk går efter en DGNB-certificering, lyder forklaringen.
Ændringerne er lavet "i tæt samarbejde" med et advisory board bestående af såvel arkitekter som typehusfirmaer, producenter og brancheorganisationer.
DGNB Villa består samlet af 12 kriterier inden for miljø, økonomi og social bæredygtighed. Særligt for DGNB Villa er der indført tjeklister og eksempler som supplement til klassiske funktionskrav, der gør systemet "mere fleksibelt og tilgængeligt".
Mindre huse på tale
Som noget nyt i DGNB-sammenhæng tilbyder DGNB Villa mulighed for at beregne CO2 pr. person frem for pr. kvm. Sidstnævnte skaber ifølge markedsmanualen bag certificeringen "et naturligt incitament til at bygge større, da CO2-belastningen da kan fordeles på flere kvm". Og udfordringen ved større huse er, at de samlet har et større forbrug af jordens ressourcer end et mindre.
"Vi ønsker at skabe incitamenter til at bygge mere arealoptimeret og bedre kvm. Derfor har vi samtidig indført en øvre arealbegrænsning i DGNB Villa. Boliger på over 250 kvm kan således ikke blive certificeret", lyder det videre.
- DGNB Villa er første skridt i en bæredygtig retning for boliger i mindre skala. Ser man de planetære grænser som målet, og det bliver vi nødt til, så er der utrolig langt endnu. Og når nu der bygges så mange nye kvm enfamiliehuse, er det vores opgave at skubbe dem i en mere bæredygtig retning, siger Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark.
Ifølge Green Building Council Denmark er gennemsnittet for et nybygget enfamiliehus i dag på over 200 kvm, hvilket er 50 pct. større end i 1990. Samtidig er størrelsen på familier faldet.
DGNB kort
I dag findes der følgende DGNB-certificeringer i Danmark:
- DGNB Nye bygninger og omfattende renoveringer
- DGNB Drift
- DGNB Byområder
- DGNB Villa
- DGNB Rum
Kilde: Green Building Council Denmark