23948sdkhjf

Hofor bygger synergianlæg i Tivolis baghave

Hofor etablerer et nyt synergianlæg, hvor en varmepumpe skal udnytte overskudsvarmen fra de lidt over 100 fjernkølingskunder. Der skal sendes varmt vand ud i fjernvarmenettet og koldt vand retur til fjernkølenettet.

Anlægget får Tivoli og Hovedbanegården som nærmeste naboer og bygges ud fra devisen: Den bedste energi, er den vi ikke bruger. Den næstbedste må så være det energispild, vi formår at udnytte.

- Både varme- og køleproduktion har et energitab, og det vil vi gerne mindske. Man siger, at modsætninger mødes, og det er tilfældet på bedste vis i dette anlæg, hvor begge produktioner kan udnytte energitabet fra hinanden. På den måde effektiviserer vi begge forsyninger og kan mindske den samlede CO2-udledning, siger Charlotte Søndergren, planchef for varme hos Hofor. 

Ikke den nemme løsning

Både Hofors varmeforretning og ditto fjernkøl havde brug for at udvide systemet og derfor opstod tanken om at bygge et samlet anlæg i stedet for to parallelle.

- Et synergi-anlæg giver rigtig god mening både i forhold til at mindske energitab, men også for at spare på de materialer, vi er nødt til at bruge. Vi kommer til at benytte mindre stål, færre rør og kan deles om omkostningerne til bygningen og den daglige drift ved at bygge et samlet anlæg frem for to. Med det her anlæg træder vi også et vigtigt skridt tættere på at have en flerstrenget forsyning, som gør varmeproduktionen i København endnu mere robust, siger Charlotte Søndergren og indrømmer, at det ikke har været en nem løsning:

- Vi har brugt lang tid på at skabe rammerne for, at de to energiformer kan arbejde sammen. Der ligger mange møder, aftaler og tekniske tegninger bag at det er lykkedes. Det har ikke været den nemme løsning, men det er den rigtige, påpeger planchefen.

Moderne teknologi i historiske rammer

Anlægget placeres i midten af København i en ældre bygning. Der har derfor været store krav til designet af varmepumperne, bl.a. i forhold til støj og udfordringer med plads. Anlægget er bygget op af tre varmepumper, der hver består af seks til otte CO2-kompressorer.

Arbejdet bliver udført i samarbejde med Rambøll som rådgiver og entreprenøren på det tekniske anlæg er EuRefa. Selve varmepumpen leveres af Fenagy. Entreprenør for anlægsarbejde på bygningen er MOE.

Udover at varmepumpen kan producere både fjernvarme og fjernkøling med meget lille energitab, kan anlægget også drives på en måde, hvor det kun producerer fjernkøling og hvor vandet i havnen benyttes som kølekilde i stedet for returvandet i fjernvarmenettet. 

Det skal sikre, at anlægget kan forsyne fjernkølenettet på de varmeste dag om året, hvor fjernvarmenettet ikke nødvendigvis kan aftage varmen.

Længere indflyvning

Det har krævet en længere indflyvning at nå frem til startskuddet på projektet, men forventningen er, at anlægget kan begynde at producere i sommeren 2024. Her er det kølebehovet, der er størst, men efterhånden som efteråret nærmer sig, vil der også være behov for varme i systemet.

- Vi forventer at starte anlægget inden det store kølebehov rammer os i sommermånederne, hvor HOFOR leverer fjernkøling til hvert tredje hotelværelse i byen og til indkøbscentre, kontorbygninger og museer. Og med dette nye anlæg skruer vi op for energieffektiviteten og ned for CO2-belastningen, siger Jakob Thanning, chef for fjernkøling i Hofor.

Hofor har investeret 56 millioner kroner i anlægget.

Fakta omanlægget

Anlægget består af CO2-varmepumper med en varmekapacitet på 5,2 MW og en kølekapacitet på 3,6 MW.

Anlægget forventes at få en årlige produktion på 16.000 MWh køling og 23.000 MWh varme. Det svarer til varmebehovet for 2.700 lejligheder og 35 pct. af den årlige køleproduktion fra Hofor

De samlede investeringsomkostninger til etableringen af varmepumperne er 56 mio. kr.

Ved at udnytte både varme- og køleproduktionen fra varmepumpen har anlægget en meget konkurrencedygtig driftsøkonomi. Det resulterer i en forventet tilbagebetalingstid på 11 år.

Den nye synergi-varmepumpe forventes at være klar i sommeren 2024

Kilde: Hofor

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.998