23948sdkhjf

Dyster prognose: Tusindvis vil miste jobbet i byggeriet de kommende år

Aktiviteten i bygge- og anlægsbranchen vil dykke markant til næste år, og det vil få store konsekvenser for beskæftigelsen ifølge DI Byggeri

Tusindvis af murere, malere, tømrere og andre inden for byggeriet skal i de kommende år til at se sig om efter et nyt job.

Den stigende rente og høje materialepriser spreder nemlig usikkerhed og pessimisme i branchen, og det vil gå hårdt ud over byggebeskæftigelsen, lyder det i en ny prognose fra DI Byggeri.

Brancheforeningen spår i sin analyse, at beskæftigelsen i byggeriet vil falde med cirka 10.000 personer i 2023 og yderligere 6.000 personer året efter.

Årsagen er især, at boligmarkedet fryser til med fald i investeringerne på henholdsvis 8,6 pct. i 2023 og 5,9 pct. i 2024.

Dermed har DI Byggeri skruet ned for sine forventninger til aktiviteten i forhold til første halvårs prognose. Årsagen er primært ugunstig udvikling i renten og priserne.

- Den brandvarme aktivitet, vi så i byggebranchen under corona, slutter nu. De kommende år bliver usikre for mange virksomheder i byggebranchen, og flere vil blive nødsaget til at tage afsked med medarbejdere, siger Anders Stouge, direktør i DI Byggeri, i en skriftlig kommentar.

- Heldigvis kommer branchen fra et godt udgangspunkt med høj beskæftigelse og fyldte ordrebøger, så mange virksomheder har et ekstra fedtlag, de kan tære af lidt endnu, tilføjer han.

Dæmper på boligkøb

Opbremsningen sker efter en periode, hvor aktiviteten i branchen har været ekstraordinært høj. De seneste år har byggeriet i høj grad redet på en bølge af stor efterspørgsel efter boliger og en række politiske tiltag, der øgede aktiviteten i branchen.

Ikke mindst coronakrisen og de følgende nedlukninger satte for alvor gang i danskernes appetit på boliginvesteringer.

Det medvirkede til at sende beskæftigelsen i byggeriet som helhed op med cirka 37.000 personer fra 2015 til 2022.

I år vil der således være omkring 192.800 beskæftigede i branchen, hvilket er en stigning på 5.500 personer fra 2021. 

Men i de kommende år vil byggebeskæftigelsen igen falde til omkring 177.000 i 2024, hvis prognosen holder stik.

For mange danskere er det simpelthen blevet for dyrt at bygge nyt eller renovere boligen, og mange vælger derfor at beholde dankortet i lommen og se tiden an Anders Stouge, branchedirektør, DI Byggeri

Det skyldes i høj grad den seneste tids kraftige rentestigninger, som nu lægger en dæmper på danskernes lyst til og mulighed for at købe bolig. Det sænker ifølge prognosen den i forvejen faldende efterspørgsel efter boliger.

- For mange danskere er det simpelthen blevet for dyrt at bygge nyt eller renovere boligen, og mange vælger derfor at beholde dankortet i lommen og se tiden an. Men behovet for at bygge nyt eller renovere vil for mange forblive det samme, hvorfor vi kan forvente en ”ketchup-effekt”, såfremt renterne pludseligt skulle falde, lyder det fra Anders Stouge, som imidlertid anser det scenarie for forholdsvist usandsynligt.

- Udviklingen gør dog, at det er blevet væsentlig nemmere at få fat i en håndværker igen, konstaterer han.

Ud over de høje renter medvirker høje materiale- og energipriser også til at lægge en dæmper på byggeaktiviteten. Selv om visse materialer som jern, stål, træ og betonelementer igen er begyndt at falde en smule, er de stadig meget dyre, påpeger branchedirektøren.

- De eksplosive energipriser gør desuden, at det er blevet markant dyrere at producere og transportere materialerne, siger Anders Stouge.

Renoveringsmarked rammes

Udviklingen vil ifølge prognosen også gå hårdt ud over renoveringsmarkedet, fordi forbrugerne efter alt at dømme vil træde kraftigt på bremsen og holde igen med investeringer i nye køkkener og carporte.

Dog vil renoveringer formentlig stadigvæk holde en del af branchen beskæftiget, eftersom mange, der købte ny bolig under corona, ikke har fået renoveret endnu.

Dertil kommer de høje energipriser, som kan tilskynde flere boligejere til at foretage investeringer i energibesparende tiltag.

- Rigtig mange boliger og bygninger har et alt for dårligt energimærke, og det er bør være et centralt politisk fokus, at de bygninger bliver renoveret, så de lukker mindre varme ud. Det er ét af de meste effektive værktøjer for at Danmark kan nå sine klimaambitioner, og det kan gøre varmeregningen for danskerne mindre, siger Anders Stouge.

Han mener derfor, at politikerne bør genindføre boligjobordningen, populært kaldet håndværkerfradraget.

Mens der er sorte skyer over byggeriet, ser udsigterne lidt bedre ud for anlægsbranchen.

- Udrulningen af fjernvarme, Femern-byggeriet samt byggeriet af en række nye infrastrukturprojekter vil skabe en del aktivitet de kommende år, siger Anders Stouge.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141