23948sdkhjf

Arkæologer finder moselig under udgravning til stort nybyggeri

Arkæologer fra museumskoncernen Romu - museer i Roskilde - har fundet et moselig i Stenløse Mose. Det skriver koncernen i en pressemeddelelse.

Det var under en forundersøgelse forud for udviklingen af et nyt boligområde ved Egedal Rådhus, at arkæologerne fandt knoglerne, der viste sig at være rester fra et menneske.

Det fortæller arkæolog Emil Winther Struve, som har ansvaret for udgravningen ved Landskabsbyen.

- I oldtiden er det her menneske blevet lagt ned i mosen, Og mosen er en bevægelig størrelse, så den her krop har ligget og arbejdet sig lidt rundt nede i de bløde moselag.

- Og det betyder altså, at skelettet ligger anatomisk korrekt nede i jorden mere, det har ligget og rodet sådan lidt rundt, og noget har ligget højere i mosen end noget andet, siger han.

Landskabsbyen i Egedal Kommune

Visionen for Egedal Kommunes kommende grønne bydel, Landskabsbyen, er en mangfoldig bydel med blandede boligtyper i samspil med den omkringliggende natur, hvorfor vejanlæg og infrastruktur minimeres. 

Landskabsbyen bliver bygget op om en række klynger, der hver indeholder cirka 120-160 boliger og hver især har et torv og et centrum og bliver adskilt af grønne landskabskiler. I alt får bydelen op mod 900 boliger. 

Først stødte arkæologerne på en lårbensknogle, efterfølgende en del fra en kæbe, og da udgravningen var færdig, havde arkæologerne det meste af benene, bækkenet og kæben.

Emil Winther Struve fortæller, at man mener at have fundet et lille offerområde fra bondestenalderen, hvor der er blevet ofret forskellige ting. Blandt andet fandt man ved siden af skelettet en flinteøkse.

Arkæologerne mener, at skelettet er omkring 5.600 år gammelt og meget muligt kan være ofret i forbindelse med et ritual.

På rådhuset - ikke langt fra der, hvor moseliget blev fundet - vækker fundet begejstring. Kulturudvalgsformand Charlotte Haagendrup (K) var klar til at tage gummistøvler på og gå ned til fundet.

- Jeg synes, at det er helt fantastisk spændende at finde et menneske, der engang har levet her.

- Der melder sig så mange spørgsmål om, hvem vedkommende var, og hvordan han eller hun har haft det med at blive ofret, siger hun i pressemeddelelsen.

Kulturudvalgsformanden håber, at analyser af knoglerne kan give nogle flere svar, i forhold ti, hvem moseliget er, og hvornår personen levede.

Og så håber hun på, at den gamle Egedal-borger på et tidspunkt kan vende tilbage på besøg i Egedal og blive udstillet i det område, hvor fundet er sket.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109