23948sdkhjf

Råd vil give udvalgte danskere fortrin i fjernvarmekøen

Branchen kalder råd om prioritering i køen til fjernvarme for problematisk og vil i stedet finde flere hænder.

Der er brug for en prioritering i den kø af danske boligejere, som gerne vil have fjernvarme i hjemmet i stedet for naturgas.

Det er anbefalingen i en ny analyse fra Klimarådet, der er en gruppe uvildige eksperter, som rådgiver de danske politikere.

Anbefalingen kommer, efter et bredt flertal i juni besluttede, at der ikke skal bruges naturgas til at opvarme boliger fra 2030.

Udfasningen skal både ske af hensyn til klimaet og for at gøre os uafhængige af den russiske gas efter krigen i Ukraine.

Samfundsøkonomisk bedst

Kommunerne bør altså prioritere de projekter, der giver bedst mening rent samfundsøkonomisk, anbefaler rådet.

- Vi kan ikke implementere alle løsningerne samtidig. Der er simpelthen ikke nok ressourcer, siger Per Heiselberg. Han er professor på Aalborg Universitet og medlem af rådet.

- Derfor foreslår vi, at man prioriterer de billigste projekter for samfundet og sikrer, at de sker så hurtigt som muligt. Det vil give en hurtig afvikling af naturgas og dermed en reduceret klimabelastning, lyder det.

Der skal blandt andet kigges på, om fjernvarmen kan etableres hurtigt, da der ikke er hænder og materialer til at gøre det på én gang.

Områder med mange huse og adgang til overskudsvarme bør prioriteres, mens der andre steder bør satses på individuelle varmepumper på kort sigt.

Hænder og kvalifikationer

Hos Dansk Fjernvarme har man forståelse for anbefalingen. Politisk chef Rune Moesgaard tror dog, at det bliver en svær manøvre.

- Hvem skal lave prioriteringen? Er det de enkelte kommuner, kommunerne i samarbejde eller en statslig myndighed?

- Jeg tror, at tiden er gået, inden man bliver enige om spillereglerne, og hvem det skal til nu, og hvem der skal vente, siger han.

Han mener i stedet, at der bør tages fat om problemets rod - nemlig at der mangler arbejdskraft og ressourcer til udrulningen.

- Vi skal fokusere på at finde flere hænder og opkvalificere folk til at hjælpe til med denne her opgave, lyder det fra Rune Moesgaard.

Landets kommuner skal inden årets udgave have givet alle danskere med gasfyr besked om deres mulighed for fjernvarme.

Omkring 400.000 danske boliger er afhængige af naturgas til radiatorerne. Det svarer til lidt flere end hver syvende i landet.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078