23948sdkhjf

Lancerer metode: Sådan minimerer man vente- og spildtid på byggepladsen

Enemærke & Petersens erfaringer skal gøre spildtid til produktiv tid

De danske byggepladser koster dagligt titusindvis af kroner at drive med omkostninger til skure, funktionærtimer, hegn, stillads, maskiner og meget mere. Så der er mange penge at spare for hver dag og uge, der kan skæres af byggesagens udførelsesperiode.

Produktivitetsscreening er en måde at identificere, hvor der er spildtid, som kan minimeres.

– Produktivitetsscreening handler om at få identificeret spildtid og omsat den til produktiv tid, forklarer seniorprojektleder i Værdibyg og Lean Construction-DK Netværket Morten Skaarup Jensen i en pressemeddelelse fra Værdibyg.

Han er projektleder på publikationen ”Højere produktivitet på byggepladsen”, der netop er udkommet, og som beskriver en metode til at screene produktiviteten på byggepladser, så man kan identificere og minimere vente- og spildtid.

Projektet bag ”Højere produktivitet på byggepladsen”

Enemærke & Petersen a/s har udført screening af 14 byggepladser. De hidtidige resultater af produktivitetsscreeningen og de efterfølgende indsatser er:

  • Den direkte værdiskabende arbejdstid er hævet fra 30 pct. til 36 pct. i gennemsnit - altså en 20 pct. forbedring af produktiviteten
  • Markant kortere byggetid, hvilket skaber store besparelser, bedre akkorder og større arbejdsglæde for håndværkerne
  • Bedre samarbejde mellem byggeledelse og håndværkere

Projektet og publikationen er støttet af den filantropiske forening Realdania

Kilde: Værdibyg

Udgivelsen bygger på erfaringer, som Enemærke & Petersen har gjort sig ved at afprøve metoden på 14 byggepladser gennem de seneste år. Med produktivitetsscreening og efterfølgende indsatser har den store entreprenørvirksomhed hævet den direkte værdiskabende arbejdstid fra 30 pct. til 36 pct. i gennemsnit - altså en 20 pct. forbedring af produktiviteten.

Ser øget indtjening og konkurrenceevne 

Spildtid kan skyldes uhensigtsmæssig logistik, utilstrækkelig planlægning og koordinering på pladsen, eller at byggeledelsen ikke altid er til stede, når der skal svares på spørgsmål.

– I vejledningen beskriver vi en metode med fem del-analyser til at screene en byggeplads for at se, hvor produktiv pladsen er, og hvor man kan sætte ind for at skære spildtid fra, udtaler Morten Skaarup Jensen i pressemeddelelsen. 

– Med den optimering kan virksomheden opnå en større indtjening – og på længere sigt en øget konkurrenceevne, hvis man formår tidligt at indarbejde disse optimeringer i tidsplanerne og i planlægningen af sin byggeproces, fortsætter han.

Norge har luget ud i ineffektivitet

I Norge har man - som nyligt beskrevet i Licitationen - grebet store overskridelser af budgetter og forsinkelser i store statslige projekter an på en ny måde. 

Universitetet, bygherrer og det politiske system indgik for omkring ti år siden et formaliseret samarbejde. Sammen ser de typisk på statslige bygge- og infrastrukturprojekter med budgetter fra en mia. norske kroner og opefter.

Det resulterede især i, at der i højere grad blev luget ud i ineffektivitet og at færre beslutninger om investeringer blev taget på et fejlagtigt grundlag.

Omkring 85 pct. af de store statslige projekter i Norge kommer nu i mål under budget og inden for tidsrammen.

- Der er ingen, der kan lide at spilde deres tid

Morten Skaarup Jensen understreger, at det ikke handler om, at håndværkerne bare skal arbejde mere og hurtigere. Det handler derimod om at have fokus på god og synlig byggeledelse og tilrettelæggelse af arbejdet, så spild- og ventetid på byggepladsen minimeres.

– Der er ingen, der kan lide at spilde deres tid. Derfor er det også til stor frustration for håndværkerne, hvis de føler, at deres tid ikke udnyttes produktivt og værdiskabende, fordi der på byggepladsen er for mange uafklarede grænseflader eller tilbageløb, udtaler Søren Christensen, proces- og systemchef i Enemærke og Petersen. 

– En god og synlig ledelse og følelsen af, at man kan udføre et værdiskabende stykke arbejde, spiller en stor rolle for arbejdsglæden, fortsætter Søren Christensen og henviser til en undersøgelse, som 3F lavede i 2016 af arbejdsforholdene i byggeriet.

Til undersøgelsens spørgsmål ”Hvad er du mest utilfreds med på din arbejdsplads?” svarede 55 pct. af de adspurgte, at der var for meget spildtid, fordi projekterne ikke var planlagt godt nok.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.118