23948sdkhjf

Markant Mærsk-udvidelse i København mødt med skepsis

A.P. Møller-Mærsk har netop præsenteret store byggeplaner, som vil give rederigiganten tæt ved det dobbelt antal kvadratmeter nær hovedsædet på Esplanaden i København. Men projektet med 26.000 nybyggede kvm indebærer nedrivning af den eksisterende bygning på Amaliegade 44 i København livet, og det har fået Slots og Kulturstyrelsen samt Københavns Museum til at flage op.

Det skriver Berlingske med henvisning til et referat fra et møde mellem Slots- og Kulturstyrelsen og Københavns Museum samt Mærsk og Københavns Kommune.

Bygningen på Amaliegade 44 er tegnet af Eva og Nils Koppel og opført i sidste halvdel af 1970’erne som toldkammerbygning for Direktoratet for Toldvæsenet. Det er opført i en tid, hvor statens penge var små. Arkitekturen og materialeholdningen er således også beskeden, men indpasser sig i det omkringliggende historiske miljø med en kraftig sokkel, taktfast facadeinddeling og gennemgående gesims og symmetri, hedder det sig i referatet.

Mærsk købte bygningen for 420 mio. kr. i 2020.

Fra Mærsks repræsentant fremhæves blandt andet peger på, at de eksisterende bygninger er vanskelige at genbruge, at de er meget forurenede og fyldt med blandt andet PCB og klorerede fuger, samt at en udvendig efterisolering holder forureningen inde og skaber et usundt indeklima.

Fra Københavns Museum bemærker man sig også, at det er ”interessant, at Koppel-bygningen nu ønskes nedrevet, hvor den tidligere var præmieret.”

Slots og Kulturstyrelsens bemærkninger vægter hensynet til bykvarteret Frederiksstaden i København, der er på UNESCO’s tentative liste.

”Overordnet er der en usikkerhed omkring, hvad huset vil. Projektet er ubarmhjertigt højt og udansk i sin kompakthed. Facaderne smelter huset sammen til ét stort hus. Det bliver fremmed.”, fremgår det blandt andet i styrelsens kommentarer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11