23948sdkhjf

Fem store navne kæmper om 310 millioner museumsprojekt

Der er nu udvalgt fem teams, som skal deltage i arkitektkonkurrencen om det nye Vikingeskibsmuseum i Roskilde. I feltet var 42 ansøgere, som tilsammen repræsenterer mere end 130 danske og internationale tegnestuer og bæredygtighedsrådgivere.

– Vi er overvældede af den meget store interesse, vi har set fra både danske og internationale tegnestuer, og vi har måtte træffe en del svære valg i udvælgelsen af de fem teams, som nu skal deltage i arkitektkonkurrencen om at skabe rammerne for fremtidens vikingeskibsmuseum, fortæller direktør for Vikingeskibsmuseet, Tinna Damgård-Sørensen, i en pressemeddelelse fra museet.

– Nu står vi over for en spændende konkurrence, hvor de fem udvalgte teams skal give deres bud på, hvordan Vikingeskibsmuseet kan udvikles og transformeres - og ikke mindst indfri visionen om, at Nyt Vikingeskibsmuseum skal være et forbillede inden for internationalt, kulturhistorisk og bæredygtigt museumsbyggeri, tilføjer museumsdirektøren.

De fem valgte teams:

  • 3XN med E+N arkitekter, SLA og GXN
  • C.F. Møller Danmark med Snøhetta Oslo
  • Dorte Mandrup med Over Byen Arkitekter og Vogt Landscape Architects
  • Foster + Partners med Mikkelsen Arkitekter og Schønherr
  • Lundgaard og Tranberg Arkitekter med Christoffer Harlang Architects og Marianne Levinsen Landskab

Fremtidssikret udstillingsbygning

Museets fem originale vikingeskibe – der er en del af verdens kulturarv og af enestående national betydning – kan ikke længere sikres i den eksisterende vikingeskibshal, hvor de trues af stormflod og nedbrydes af dagslys. Derfor skal der realiseres et nyt Vikingeskibsmuseum med en ny fremtidssikret udstillingsbygning til de fem vikingeskibe.

Den nye udstillingsbygning skal sammen med en ny velkomstbygning, en transformation af den oprindelige Vikingeskibshal samt bearbejdning af landskab og udearealer sikre, at de besøgende får en sammenhængende museumsoplevelse. Samtidig skal projektet give offentligheden endnu bedre adgang til kysten og fjorden, end det er tilfældet i dag.

Det nye museum skal være et foregangseksempel på et fremtidssikret museumsbyggeri med højt, innovativt bæredygtighedsfokus. Som en del af den tidlige designproces skal variantstudier og livscyklusanalyser vise strategier til at minimere emissioner. Nybyggeri skal minimum opnå DGNB Guld-certificering gennem prioritering af en række designkriterier for bæredygtighed.

Den nye udstillingsbygning og velkomstbygningen, der forventes færdig i 2027.

Finansiering til at sikre de fem vikingeskibe i Roskilde for eftertiden er sikret via private donationer på samlet 135 mio. kr., samt en finanslovsbevilling på 150 mio. kr. og 25 mio. kr. fra Roskilde Kommune. 

Vælger vinder om et år

De fem udvalgte teams skal hver tilknytte ingeniør og rådgiver inden for udstillings- og formidlingsdesign, så de tilsammen kan udarbejde et konkurrenceforslag til Nyt Vikingeskibsmuseum.

Vision, mål, designkriterier og krav til det nye museum er beskrevet i et konkurrenceprogram, som offentliggøres for de fem konkurrencedeltagere den 12. december, når konkurrencen skydes i gang.

Det endelige vinderprojekt af arkitektkonkurrencen forventes offentliggjort i december 2023.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125