23948sdkhjf

Miljøkrav udfordrer maskinejerne

De kommende år vil udlejerne også blive stillet foran krav om investeringer i maskiner, der ikke støjer eller sviner miljøet til

Ejerne af entreprenørmaskinerne i Danmark har i de seneste år investeret kraftigt i nye maskiner og materiel. Det skyldes ikke mindst stigende krav til miljøet, mindre eller nul støj, og ingen emissioner er ved at blive standarden på byggepladserne i de store byer, og det udfordrer hele kæden, lige fra OEM-producenterne af maskiner til importører og udlejere, samt ikke mindst også entreprenørerne.

- Vi har da set en ganske pæn fremgang i det år, der er gået, og selvom vi også har set lidt mindre marginer, er det da stadig en god forretning, siger Dan Vorsholt, der er CEO i GSV, og med salget af virksomheden til Kiloutou er kommet ind i koncernledelsen i Paris.

Vi har da set en ganske pæn fremgang i det år, der er gået, og selvom vi også har set lidt mindre marginer, er det da stadig en god forretning Dan Vorsholt, CEO GSV Materieludlejning

- Vi oplever nu som alle andre stigende omkostninger, og det er jo over en bred front, fra transport til reservedelspriser, men efterspørgslen er stadig god. Det vil så vise sig, om den holder niveauet, siger han og tilføjer at 2022 er gået okay indtil nu, men med lidt mindre marginer.

Mere effektivitet

- Der hvor vi skal hente noget, er på mere digitalisering og ved at hjælpe vore kunder med at blive mere effektive. Faktisk havde vi for 12 måneder siden 15 procent af vore maskiner på værksted eller til klargøring. Det tal er nu barberet ned til under det halve, nemlig 7 procent. Det betyder jo omregnet, at vi ikke behøver så meget udstyr for at udføre det samme arbejde. Det er her, at den cirkulære tanke kommer ind, for jo højere udnyttelsesgraden er på maskinerne, jo mere bæredygtigt og deleøkonomisk er det jo, siger han.

- Vi kan med en øget digitalisering og en effektiv flådestyring virkeligt komme langt og blive mere effektive, og vi kan hjælpe kunderne med det også. Og her tror jeg, at væksten for alvor vil vise dig i de kommende år. Og vi har som udlejningsvirksomhed den volumen, der skal til for at gøre det effektivt, siger han til Licitationen Byggeriets Dagblad.

Fortsat fin aktivitet

Hos Loxam er beskeden stort set den samme. CEO, Carsten Hoeck siger:

- Hos os har vi været heldige at kunne udnytte de positive takter i byggeriet, for vi havde investeret kraftigt forrige år, og de maskiner begyndte at komme i tide til, at vi har kunnet få den ud at køre med det samme. Vi har også rigtig fin aktivitet nu, men vi kan godt mærke, at der nogle steder udskydes ordrer, og så må vi bare se, hvordan den sidste del af året kommer til at gå, og det samme gælder næste år, siger han til Licitationen Byggeriets Dagblad. Han understreger dog, at udlejningsvirksomheden stadig har lysten til at investere.

- Vi satser jo hårdt på at være med helt fremme, når det gælder miljørigtige maskiner og det er vigtigt for os, at det er de seneste teknologier, der er er repræsenteret i vores portefølje. Vi arbejder med den øgede digitalisering. Og her står vi som udlejere stærkere, fordi vi har de nødvendige digitale platforme og den nødvendige volumen til at leve op til de kommende krav.

Vi satser jo hårdt på at være med helt fremme, når det gælder miljørigtige maskiner og det er vigtigt for os, at det er de seneste teknologier, der er er repræsenteret i vores portefølje Carsten Hoeck, CEO, Loxam

Bør støttes

- Der arbejdes jo allerede nu med den fossilfrie byggeplads, og reduktion af CO2 udlejning, siger han til Licitationen Byggeriets Dagblad.

Carsten Hoeck mener, at udviklingen bør støttes fra offentligt hold, fordi teknologierne ikke helt er på plads endnu, og tilgængelige maskiner med de nye teknologier er desuden dobbelt så dyre som konventionelle løsninger.

- Det er enorme investeringer, der skal foretages, og her kunne man godt fra politisk hold overveje en form for processtøtte, siger han.

Riwal er også i stærkt fremgang, især hvis man ser på det skandinaviske niveau, hvor netop de skandinaviske aktiviteter i dag udgør 25 procent af de samlede aktiviteter i koncernen.

- Det går fint i Danmark, og vi har vel en fordeling, der hedder 70 procent af vor danske aktivitet på byggeri og anlæg, og 30 procent på industri og andre ting. Vi oplever stigende konkurrence, blandt andet fra nye aktører, der vil ind på markedet, og det kan jo mærkes, samtidig med at vi skal holde investeringerne i nyt materiel oppe, ikke mindst på miljørigtige maskiner. Det område er dog ikke fremmed for os, idet vi jo har haft eldrevne lifte i flere år. Men nu breder det sig til teleskoplæssere, hvor vi ser de mindre af dem på eldrift, og det bliver spændende at se, hvordan det udvikler sig, siger ansvarlig for det skandinaviske marked, Søren Rosenkrands, til Licitationen Byggeriets Dagblad. 

Vi oplever stigende konkurrence, blandt andet fra nye aktører, der vil ind på markedet, og det kan jo mærkes, samtidig med at vi skal holde investeringerne i nyt materiel oppe. Søren Rosenkrands, direktør for Skandinavien i Riwal.

Har skiftet organisation

Materielsektionen skiftede for nylig organisation fra DI Byggeri til Dansk Erhverv. Det skete i utilfredshed med samarbejdet med DI Byggeri. To af Materielsektionens store firmaer, GSV og Loxam, har dog valgt at blive i DI Byggeri. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109