Supersygehus overskrider budgettet med 1,4 milliarder kroner og forsinkes yderligere
I dag er en længe ventet rapport med en redegørelse for status på byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital netop blevet præsenteret, og rapporten tegner et tydeligt og dystert billede af et byggeri i voldsomme problemer.
En samlet ny tidsplan viser således, at det lige nu er realistisk, at den første patient kan møde ind på sygehuset i 2026, hvilket er en forsinkelse på yderligere to år.
Samtidig er den økonomiske konsekvens af udfordringerne, at byggeriet lige nu står til at blive cirka 715 mio. kr. dyrere.
Det har tidligere været fremme, at der var overskridelser af budgettet for omkring 600 mio. kr. Budgettet ventes altså at sprænges med mere end dobbelt så meget som hidtil ventet.
Det giver byggeriet en samlet overskridelse på cirka 1,37 mia. kr. i alt.
- Siden jeg startede i jobbet, har jeg arbejdet på at få et overblik over byggeriet som på alle måder er særdeles stort, komplekst og udfordret på mange parametre. Historikken omkring byggeriet er desværre lang og uskøn, og der har været sagt og skrevet en masse om det. Men det ændrer ikke ved, at når det står færdigt, vil det være et sygehus i international topklasse, udtaler projektdirektør Martin Kjær i en pressemeddelelse.
Økonomi
Der er behov for at forøge budgettet med yderligere 715 mio. kr. fordelt på følgende poster:
- Håndværkerrammen: 230 mio. kr.
- Bygherreleverancer: 35 mio. kr.
- Variable udgifter: 75 mio. kr.
- Omkostninger: 80 mio. kr.
- Risiko: 75 mio. kr.
- Forsinkelse: 220 mio. kr.
Samlet overskridelse er pt. på 1,37 mia. kr. ¨
Manglende finansiering ekskl. forsikringssum er på 1,141 mia. kr.
Kilde: Region Nordjylland
Manglende styring har kostet dyrt
Byggeriet af det nye supersygehus i Aalborg Øst startede for over 10 år siden, og byggeriet skulle have været færdigt i 2020.
Inden rapporten var det forventet, at sygehuset ville være klar i første halvdel af 2024, som Licitationen - Byggeriets Dagblad også tidligere har omtalt.
Men nu bliver åbningen altså skubbet yderligere.
Rapporten er udarbejdet efter en massiv gennemgang af byggeriet, hvor blandt andet projektstyring, tidsplan, økonomi, risikoplan, kvalitet, bygherreleverancer, samarbejde og organisering i forhold til projektet er blevet "minutiøst gennemgået", som det lyder i pressemeddelelsen.
Ifølge Martin Kjær har der rent styringsmæssigt været "uhensigtsmæssige grænseflader i forhold til blandt andet økonomi, risiko- og tidsstyring imellem projektets parter".
- Jeg er blevet overrasket over omfanget af udfordringerne (...) Der er faldet en del ned imellem stolene. Det er der ryddet op i nu, og vi har fået en ny struktur og et godt fundament, så vi kan komme godt videre, siger projektdirektøren.
Af rapporten fremgår det, at der flere steder er konstateret mangelfuld kvalitet, fejl og mangler i byggeriet. Blandt andet har vandinstallationen stået under vand, hvilket har forårsaget rust og tæring i de rørprøver, der er udtaget.
Omfanget er ved at blive afdækket, og problemstillingen er ved at blive løst sammen med byggeprojektets entreprenør, rådgivere og eksterne specialister, lyder det.
Det har også vist sig, at indarbejdelsen af bygherreleverancer i projektet er mangelfuld.