Frøslev rykker i fængsel - indsatte bygger arkitekttegnede udemøbler
Et nyt samarbejde mellem Frøslev Træ og Renbæk Fængsel er til glæde for både virksomheden og de indsatte. I fængslet fremstilles demomodeller af trævirksomhedens såkaldte Arki Kit udendørsmøbler, og dermed kommer både hoved og hænder på arbejde hus de indsatte. Ifølge værkmester Peter Birk Jessen er det med til at skabe et formål med hverdagen.
– Vi er enormt glade for samarbejdet med Frøslev. Det er helt ideelt, at det netop er møbelfremstilling, de indsatte arbejder med, lyder det fra værkmesteren, som fortsætter:
– Glæden ved at se det færdige resultat er stor, og dét, at møblerne skal bruges som udstillingsmodeller i fysiske butikker, betyder, at de gør sig meget umage med arbejdet og hjælper hinanden med at skabe det bedste resultat. Det bidrager til en meningsfuld hverdag for dem.
Fagligt dygtige og omstillingsparate
Arki Kit er byg-selv-sæt af arkitekttegnede møbler til udendørs brug, som blandt andet sælges via Bauhaus i Danmark. Kittet er målrettet gør-det-selv-folket og indeholder alle komponenter, hjælpeværktøjer, instruktioner og trin-for-trin-guides til både forberedelser og montage. Fængslet får leveret kits og træet til møblerne, som de indsatte selv skal måle op, save til og samle. Når de indsatte har bygget modellerne, bliver de afhentet af Frøslev og sendt videre ud til byggemarkederne, hvor de udstilles.
– Demomodellerne illustrerer, hvordan det færdige møbel kommer til at se ud og skaber inspiration for slutkunden, som kan opleve dem i blandt andet Bauhaus, på caféer, på tagterrasser i boligselskaber og i virksomheder. Derfor skal de også se ordentlige ud, og det gør de bestemt, fortæller Carsten Meyer-Zeuthen.
Han er medstifter af Arko, der har udviklet møblerne, og som i fjor blev til Frøslev Arko, da den sønderjyske træleverandør købte sig ind i virksomheden. Carsten Meyer-Zeuthen, der i dag er direktør i Frøslev Arkov, ved således alt om, hvad det kræver af de indsatte at få møblerne til at se ordentlige ud.
– De indsatte skal både kunne lave de rigtige beregninger, være grundige og have styr på finish for, at vi kan sende dem ud til byggemarkederne, så kunderne kan se dem – og vi er meget tilfredse med de møbler, som de indsatte bygger. Peter Birk Jessen og hans kolleger er fagligt meget dygtige, omstillingsparate og en stor fornøjelse at arbejde sammen med, fortæller han.
Det gode håndværk skaber stolthed
I Renbæk Fængsel er der værkstedsfaciliteter, hvor de indsatte kan bygge møblerne med forskelligt værktøj. Det skerunder markante sikkerhedsforanstaltninger, hvor alle går igennem en metalscanner både på vej ind og ud af værkstedet, og de enkelte stykker værktøj bliver nøje udlånt i starten af arbejdsdagen og afleveret tilbage ved fyraften. Med Arki Kit bliver de indsatte ifølge Peter Birk Jessen udfordret på det håndværksmæssige arbejde, og det er med til at skabe stolthed:
– De indsatte har en stor ansvarsfølelse for, at de færdige møbler ser pæne ud, og da der i en periode kørte tv-reklamer for møblerne, var de meget begejstrede og utroligt stolte over at kunne se ”deres” møbler i fjernsynet. De er generelt rigtig glade for opgaverne, og udover arbejdsglæden bliver konfliktniveauet blandt de indsatte også mindre, fordi de har et formål med hverdagen, siger han.
Foruden de flotte møbler og det gode samarbejde er det også en stor fordel for Frøslev, at fængslet – ligesom Frøslevs hovedkontor og lager – ligger i Sønderjylland, hvilket medfører en kort transporttid, når materialer og færdige møbler skal fragtes frem og tilbage.
– Det giver rigtig god mening for os at få bygget demomodellerne lokalt, da det minimerer vores omkostninger til transport. Derudover ser vi selvfølgelig en stor værdi i det sociale ansvar, som vi kan tage via projektet og ikke mindst bidraget til en meningsfuld hverdag for de indsatte. Det betyder meget for os, at de indsatte er glade for opgaven – lige så hurtigt vi kan nå at levere træet til møblerne, lige så hurtigt har de bygget de fine udstillingsmodeller. Så det er helt sikkert et samarbejde med gensidig glæde, lyder det fra Carsten Meyer-Zeuthen