Forskningsprojekt dykker ned i arbejdsulykker på erhvervsuddannelser
En arbejdsulykke er en for mange. Og unge på erhvervsuddannelserne har en højere risiko, både når de er i lære og kommer ud i job.
Allerede på grundforløbet oplever otte ud af 10 lærlinge på bygge- og anlægsfagene (mindre) ulykker under deres lærepladsforløb, lyder det i en pressemeddelelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), der står i spidsen for et nyt forskningsprojekt.
Forskningsprojektet skal arbejde for, at "lærlinge og elever i højere grad møder et arbejdsmiljø, der giver dem mere sikre rammer for at uddanne sig effektivt i deres fremtidige erhverv".
- Forhåbentlig kan vi klæde lærlingene bedre på til de arbejdsopgaver, de møder i praksis, og samtidig sikre, at det arbejdsmiljø, de møder, er mere sikkert, siger Johnny Dyreborg, seniorforsker og ekspert i sikkerhedskultur og arbejdsulykker på NFA.
Overordnet skal projektet undersøge og dokumentere betydningen af henholdsvis undervisning i arbejdsmiljø på skolen, bedre sikkerhed på lærepladserne og samspillet imellem de to.
- Tidligere forskning viser, at lærlinge er mere optaget af at tilpasse sig de normer, de kommer ud til på arbejdspladserne, end at følge de arbejdsmiljøregler, de har lært på skolen, siger Johnny Dyreborg.
Skoler og lærepladser har derfor et fælles ansvar, lyder det.
Minister følger med
Viden fra projektet bliver en vigtig brik i udviklingen af nye forebyggelsesstrategier til erhvervsskoler og lærepladser, og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ser frem til at følge forskningen:
- Jeg håber, at denne forskning kommer til bidrage med ny viden og konkrete redskaber, der kan nedbringe risikoen for ulykker blandt unge på de danske erhvervsuddannelser. Det gælder både den skolebaserede og den lærepladsbaserede indsats. Arbejdsulykker kan have store konsekvenser for den enkelte og for samfundet, så det er vigtigt, at de unge allerede tidligt lærer vigtigheden af en stærk sikkerhedskultur på arbejdspladserne.
Om forskningsprojektet
- Projektet fokuserer på arbejdsulykker blandt unge lærlinge og elever inden for de tre brancher; industri, landbrug samt bygge og anlæg. Der er i alt omkring 40.000 lærlinge i gang inden for de områder
- Det bygger på et samarbejde mellem Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), Regionshospitalet Gødstrup (AMK) og Center for ungdomsforskning (CeFU), AAU.
- Danske Erhvervsskoler og – Gymnasier er involveret, og Dansk Industri, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Metal, 3F og Landbrug & Fødevarer er ambassadører.
- Projektet, der er støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden, starter januar 2023 og forventes afsluttet i december 2025.
Kilde: NFA