23948sdkhjf

Indsamlet overskudstræ giver festivalgæster bænke at sidde på

Starks cirkulære initiativ, Gentræ, har udviklet sig til et succesfuldt genbrugsprojekt, som omdanner spildtræet til nye byggematerialer og møbler. Det begyndte med en trædonation fra råhusentreprenøren LM Byg, og nu er de to aktører i gang med et nyt projekt.

Hvert eneste år ender omkring 50.000 tons byggepladstræ som brændsel, hvilket svarer til omkring 2.700 fyldte lastbiler. Det store spild fik i 2019 byggemarkedet Stark til at starte projektet, Gentræ.

Projektet indsamler træ fra byggepladser, renser det og sælger træet videre til andre byggepladser. På få år har det udviklet sig til et bevis på, hvordan genbrug og genanvendelse kan fungere i praksis i byggebranchen.

Indtil videre har Gentræ samlet knap 500 tons træ ind. Det cirkulære koncept bruges nu af adskillige byggefirmaer på Sjælland, Fyn og snart også i Jylland - og det hele startede med en ladning overskudstræ fra LM Byg. Det fortæller Kent Fonseca, Stark´tivist og ansvarlig for Gentræ-projektet.

- Det var ikke ret lang tid efter, at vi havde skabt konceptet for Gentræ, at jeg mødte Christian Lyck fra LM Byg til et arrangement. Jeg spurgte ham, om han havde noget gammelt træ på byggepladsen, som han gerne ville af med. Det havde han - 9,5 tons blev det til. Det var den allerførste sending Gentræ modtog, og LM Bygs træ var med til at starte det hele, udtaler Kent Fonseca.

Fra byggeplads til borde og bænke

Konceptet er at genbruge midlertidigt træ i byggeriet så meget som muligt. En byggeplads melder sig til Gentræ-ordningen og får leveret bure, hvor de kan lægge det genbrugsegnede træ, som ellers vil blive smidt i affaldscontaineren. Når burene er fyldt, bestilles afhentning, og man får dokumentation for den eventuelle CO2-besparelse genbruget giver. Alt dette koster mindre end prisen for at få afhentet en affaldscontainer, der kører materialerne til forbrændingen.

Når træet er afhentet, bliver det tjekket, tilrettet og pakket til gensalg i byggemarkedet. Kent Fonseca og hans team giver også træet nyt liv som butiksinteriør, plantekasser, havemøbler, persienner og møbler til byggepladser.

- Noget af træet blev en del af indretningen i de små Stark-butikker i København. Andre dele fik nyt liv som gangbroer og som bordbænkesæt, hvor håndværkerne på LM Bygs to projekter på BIG og Thorsbro vandværk kunne nyde deres frokost sammen ude på byggepladserne. LM Byg ender faktisk også med at købe tre tons af deres eget træ tilbage for at bruge det på en ny plads. Det er LM Byg de første og de eneste, der har gjort i den mængde, fortæller Kent Fonseca.

- Derefter begyndte det at gå stærkt. Jeg blev tilbudt træ fra byggepladsen på Thorsbro. Det blev brugt på Roskilde Festivalen samt på Grim festivalen i Århus. To bure blev sendt til Aalborg, hvor unge studerende har udfordret deres fantasi, og brugt træet til en konstruktion, en anden del af træet blev brugt til at bygge kabinetter til en ny og mere klimavenlig varmepumpe, der er ved at blive udviklet. Derudover er en del af det brugt som interiør på Starks eventtruck. Siden er der kommet mange andre entreprenører til, men LM Bygs træ flyver stadig rundt og bliver brugt til alle mulige sjove ting, uddyber han.

Træet levetid forlænges

Ifølge en LCA-analyse (livscyklusvurdering på byggematerialer red.) foretaget af Stark, har nåletræ, der bruges til blandt andet rækværker og stilladser på byggepladser, en gennemsnitlig levetid på seks måneder. Ifølge Stark, kan det tage op til 50-80 år for et træ at blive hugstmodent. Når den korte brugsperiode holdes op imod den lange vækstperiode, og man samtidig medregner, at en stor del af træet, der benyttes til midlertidige konstruktioner på byggepladser kan bruges igen og igen, så er det ganske enkelt spild af dyrebare materialer at brænde det af.

Om Gentræ

Hvert eneste år ender omkring 50.000 tons byggepladstræ som brændsel. Det svarer til omkring 2.700 fyldte lastbiler om året.

Det store spild af træ fik byggemarkedet Stark til at starte projektet, Gentræ i 2019. Projektet skal give træet nyt liv på andre byggepladser eller som møbler og interiør.

Ifølge en LCA-analyse foretaget af Stark er gennemsnitslevetiden for træ på en dansk byggeplads kun seks måneder.

Når en byggeplads meldes til ordningen, bliver der afleveret det ønskede antal bure. Når burene er fyldte med brugt træ, afhentes de af Stark, når de alligevel har leveret varer til pladsen, eller kører tom retur til lageret.

Herfra renses træet og sendes enten ud i butikkerne for at blive solgt som byggemateriale, bliver omdannet til bordbænkesat og andre slags udendørsmøbler eller bruges som gangbroer er byggepladstræ igen.

Gentræ har snart hentet 500 tons træ fra byggepladserne foruden mere end 300 tons mursten, 30 paller med tagsten fra en byggeplads, samt mere end 250 tons gasbeton afskær.

Gentræ / Stark

Derfor er Gentræ-projektet drevet af at redde en del af de 50.000 tons træ, der årligt går fra byggeplads til brændsel.

- Jeg kalder mig selv for Stark-tivist og driver Gentræ for at gøre en forskel. Det gør mig glad at se, at projektet har hjulpet branchen med at rykke tættere på hinanden. Materialerne bruges på tværs af selskaber og byggepladser, og der udvikles løbende nye ideer og samarbejder. Projektet er blevet et synligt tegn på bæredygtighed i praksis, det er noget alle forstår, lige fra medlemmerne på direktionsgangen til gutterne og gutinderne på byggepladserne, fortæller Kent Fonseca.

Nye cirkulære initiativer i støbeskeen

Et af de samarbejder, der har kørt siden begyndelsen, er netop det med LM Byg. Partnerskabet har med tiden bredt sig til resten af Pihl Koncernen, som LM Byg er en del af, og i fællesskab med Pihl Koncernens bæredygtighedschef, Ninette Mahler Alto, har Gentræ igangsat flere projekter om videndeling og genanvendelse.

- Starks koncept gør det nemt at genbruge, og projektet ændrer måden, vi arbejder på med overskudsmaterialer på i byggebranchen. Vi har desuden samarbejdet om dokumentation af kemi og materialer, så det er blevet let tilgængeligt for alle på byggepladserne, hvilket giver os en fælles retning på rejsen mod en mere bæredygtig byggebranche. Stark inspirerer os til at tænke anderledes om materialers levetid og anvendelsesmuligheder, siger Ninette Mahler Alto.

- Lige nu er vi blandt andet ved at undersøge, hvordan vi kan genbruge endnu flere materialer end bare træ, ude på Nordø. Partnerskabet med Gentræ hjælper os både internt i Pihl Koncernen til at blive bedre til at genanvende, og vi er også glade for, at vores erfaringer og viden bidrager til nye og mere cirkulære løsninger på tværs af branchen, uddyber bæredygtighedschefen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094