Småskader kan koster mange penge på bundlinjen
Selvom de fleste virksomheder har dygtige og rutinerede håndværkere, så kan det ikke undgås, at der i ny og næ er opgaver som ”driller” – altså de dér opgaver, hvor man lige får beskadiget køkkenbordspladen, ridset det nylagte gulv eller får lavet en vandskade, mens man er i gang med en opgave. Mindre skader, som kører over forsikringen og som enkeltvis er til at overse – også selvom der ofte er en selvrisiko, der skal betales. For slet ikke at tale om, at man jo skal bruge nogle ekstra timer på at udbedre skaderne.
Samtidig er der skader, som beløbsmæssigt ligger under selvrisikoen og hvor entreprenør- eller håndværksvirksomheden selv skal afholde alle udgifter til udbedring.
Småskader opstår både ved mindre spjældopgaver og på de store entrepriseopgaver og uanset om forsikringen dækker eller ej, så er der penge at spare, hvis man kan reducere antallet af denne form for skader. Udgifterne til udbedring af småskaderne skal nemlig hentes direkte fra bundlinjen. Og et eller andet sted, så kan man vel også stive den faglige stolthed lidt af, når man laver færre småskader.
Overblik og handleplan
Hos forsikringsselskabet Codan har man den indgang til problematikken, at det for entreprenør- og virksomhederne handler om få indført et struktureret og målrettet arbejde omkring skadesforebyggelse.
Selskabet har netop indledt en kampagne, som skal hjælpe virksomhederne med at få sat skadesforebyggelsen i system.
Seks gode råd til forebyggelse af skader
1. Prioriter forebyggelse
Det første skridt med forebyggelsesarbejde er, at ledelsen dedikerer sig til opgaven. Det kræver tid at komme i gang.
2. Skab overblik
Før man kan gå i gang med at forebygge skader, skal man registrere alt ved de skader, der opstår. Det er først, når man har et overblik over alt fra opgavetype til tidspunkt på dagen, at man kan se mønstret bag skaderne og arbejde struktureret med at undgå dem.
3. Involver alle medarbejdere
Det er afgørende, at arbejdet med forebyggelse er en del af hele virksomhedens DNA. Afhold derfor medarbejdermøder mv., så alle føler sig inkluderede i arbejdet.
4. Fjern tabuet
Man kan kun forebygge nye skader, hvis man tager ved lære af de skader, der opstår. Derfor er det vigtigt at bryde tabuet blandt medarbejderne og tale ærligt og åbent om skader.
5. Udvikl jer
Når man har et overblik over årsagerne bag skaderne, er det vigtigt at reagere hurtigt. Da de mange skader skyldes adfærd, er coaching af medarbejderne en meget vigtig del af det forebyggende arbejde. Det er derfor helt afgørende, at man udvikler medarbejderne. så de er klar til at imødegå de risici, der er afdækket i virksomheden. Udviklingen kan f.eks.. ske ved hjælp af mentorordninger fra erfarne til nye medarbejdere.
6. Hold fast
Når man arbejder struktureret med forebyggelse, vil resultaterne være markante – særligt i starten. Men det er vigtigt at være vedholdende, og bruge sin viden til fremadrettet risikostyring, da manglende fokus vil gøre, at skaderne kommer tilbage.
Kilde: Alm. Brand Group/Codan
- Vi vil gerne hjælpe entreprenør- og håndværksvirksomhederne med at styrke forebyggelsesindsatsen – både for at reducere mængden af bøvl og besvær og for at beskytte deres bundlinje. Det er baggrunden for Skadesstop-kampagnen, som er målrettet bygge- og anlægssegmentet, siger Kasper Bukdahl Hansen, der er direktør med ansvar for de små- og mellemstore erhvervsvirksomheder på tværs af Alm. Brand Group, som Codan er en del af.
- På et møde med hver enkelt entreprenør- eller håndværksvirksomhed vil vi give dem et værktøj til at registrere deres skader. Det hjælper dem med at få et overblik over skaderne og konsekvenserne, og det er også en hjælp til at udarbejde en handlingsplan til at begrænse fremtidige skader.
- Vi hjælper virksomhederne i gang med planen og rådgiver i forhold til konkret handling som for eksempel efteruddannelse af medarbejdere, ligesom vi aftaler en løbende opfølgning. Derudover holder vi løbende øje med, om virksomheden får nedbragt antallet af skader. Målet er at ”uddanner” dem til selv at holde øje med småskaderne, forklarer Kasper Bukdahl Hansen.
-Alle entreprenør- og håndværkskunder i Alm. Brand Group, får i løbet af tredje kvartal adgang til rådgivningen og løsningerne, selv om kampagnen her i første omgang alene kører i Codan-brandet, siger Kasper Bukdahl Hansen, og tilføjer, at disse forebyggelsestiltag tilbydes kunderne uden ekstra betaling.
Sporingsteknologi og DNA-mærkning
Alm. Brand Groups kunder bliver også tilbudt forskellige sporingsteknologier, der kan reducere risikoen for indbrud og tyveri. Det sker bl.a. ved hjælp af DNA-mærkning og RFID-mærkning (Radio Frequency Identification), der skaber overblik over hvem i virksomheden, der bruger hvilket værktøj, elektroniske devices, køretøjer etc.
Det omfatter også GPS sporingsenheder, der ned til to meters præcision kan vise virksomheden eller politiet, hvor enheden befinder sig.
Kilde: Alm. Brand Group/Codan