23948sdkhjf

Elnettet skal opgraderes: Energinet udbyder strategiske partnerskaber til 10 milliarder kroner

Elnettet på tværs af landet skal have en overhaling, og statsejede Energinet er nu gået på jagt efter virksomheder til opgaverne, der løber op i omkring 10 mia. kr. frem mod 2030

Det danske eltransmissionsnet er slidt og står over for en større opgradering, så det også har kapacitet til fremtidens vedvarende energikilder.

Og statsejede Energinet er nu gået på jagt efter strategiske partnerskaber med leverandører til netop den opgave.

Et stort udbud er netop offentliggjort. Et andet er på trapperne. Og samlet vil opgaverne, der fordeler sig i hele landet, løbe op i omkring 10 mia. kr. frem mod 2030, oplyser Energinet, der ejer og driver det danske elnet og anden energiinfrastruktur.

Det første udbud omhandler reinvesteringer i og nyanlæg af højspændingsstationer til omkring 4,5 mia. kr., fremgår af udbudsmaterialet. Til oktober kommer anden del, der omhandler kabelanlæg.

Og det er opgraderinger, som er nødvendige, forklarer direktør i Energinet Henrik Riis til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- Dels har vi mange gamle anlæg, hvor der skal udskiftes dele af og hele anlæg i god tid af hensyn til forsyningssikkerheden. Dels er vi jo i gang med at elektrificere samfundet. Det betyder, at transmissionsnettet på el skal være meget stærkere. Der er rigtig store forventninger til, hvor hurtigt man kan få tilsluttet sit solcelleanlæg, vindmølleanlæg eller hvad det nu måtte være, fortæller han.

De to udbud er delt i Øst- og i Vestdanmark, og de strategiske partnerskaber vil løbe i fire år med mulighed for to gange to års forlængelse. Kontraktunderskriverne vil så selv skulle stå for at indhente underleverandører - heriblandt de entreprenører, der måtte være brug for, til de løbende opgaver.

Omregner man det til anlægsprojekter, så er det vildt - vi ser ind i nærmest en eksponentiel vækst på projektsiden. Henrik Riis, direktør i Energinet

Uddelegerer ansvaret

Energinet står normalt selv for at koordinere el-entrepriser og udbyde dem enkeltvis. Men den omfattende mængde af opgaver har fået Energinet til at vælge løsningen med strategiske partnerskaber, forklarer Henrik Riis.

- Det koordineringsarbejde, vi ser ind i, med den volumen af projekter, vi står over for - både i form af, at vi har gamle anlæg, som vi skal reinvestere i, og i form af, at der er meget store og positive forventninger til alt det net, der skal bygges - så er det en større mundfuld end vi selv kan gabe over, hvis vi også skal levere det til en rimelig tid.

Energinet flytter altså kort fortalt koordineringsansvaret ud til de leverandører, der laves aftaler med, forklarer han.

- Vi laver det som 'turnkey'-løsninger, altså nøglefærdige projekter, og kommer til via det strategiske partnerskab at tage alt det, vi har i vores portefølje, og lægger det ud til den, vi skriver kontrakt med. Så hvis der for eksempel skal bygges en station i Jylland, kan vi sige: Det er den her station med de her specifikationer, sæt i gang, og uden at vi skal have udbudsrunde på det.

"Gigastore investeringer"

Arbejdet, Energinet står over for i de kommende år, er langt større end de omtalte udbud. Der ligger opgaver og venter for omkring 25 mia. kr. i de næste år, forklarer Henrik Riis og på længere sigt er Energinets investeringsplan ”langt større”, siger han.

Så hvis der for eksempel skal bygges en station i Jylland, kan vi sige: Det er den her station med de her specifikationer, sæt i gang, og uden at vi skal have udbudsrunde på det Henrik Riis, direktør i Energinet

- Det skyldes jo, at investeringsplanen også omfatter udlandsforbindelser, at vi skal bygge energiøer og den slags ting. Og ser man også på de politiske mål, der er udstukket om, hvor vi er i forhold til vedvarende energi i 2030, og omregner man det til anlægsprojekter, så er det vildt. Vi ser ind i nærmest en eksponentiel vækst på projektsiden.

Aftaler som strategiske partnerskaber, hvor samarbejdspartnere kan gøre mere af arbejdet, vil derfor også være en oplagt mulighed på længere sigt, lyder det.

- Det er meget store investeringer, vi skal i gang med. Og der er vi nødt til at kanalisere ressourcerne hen, hvor de gigastore investeringer skal foretages og sørge for, at det vi laver i store styktal, får vi også nogle andre til at hjælpe os med. Vi skal ikke være en flaskehals.

Energinet forventer at skrive kontrakt medio næste år med leverandører for de strategiske partnerskaber på højspændingsstationer og kabelanlæg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125