23948sdkhjf

Bæredygtighed er langt fra mainstream – endnu

Spektakulære fyrtårnsprojekter kan give anledning til at tro, at dansk byggeri generelt er bæredygtigt. Men virkeligheden er, at bæredygtighed fylder forsvindende lidt i de helt almindelige ”mainstream-byggerier”.

Værdibyg afholdt for nylig en workshop med deltagelse af en bred sammensætning af praktikere fra byggebranchen. Da deltagerne blev bedt om at komme med eksempler på byggeprojekter, hvor de i praksis havde oplevet veldefinerede og konkrete krav til bæredygtighed, så kom de til kort, fortæller Nina Koch-Ørvad, projektchef i Værdibyg.
”Bæredygtighed er noget, vi snakker rigtig meget om i byggebranchen, og det virker som om, det er over det hele. Men dér gik det op for os, at det ikke udgør en så stor del af de helt almindelige byggeprojekter, som vi går og bilder os ind. Der er en slående kontrast imellem, hvor meget der bliver talt om det, og så den konkrete erfaring blandt praktikere,” siger Nina Koch-Ørvad.

Viljen er der, men der sker for lidt
Det er ikke fordi, der mangler vilje i byggebranchen til at arbejde bæredygtigt – tværtimod, kan man sige. ”Vi er rigtig mange, der dyrker bæredygtighedsagendaen. Men det er også vigtigt at sige, at der stadig er mange, der ikke gør det. Vi bliver nødt til at få udbredt bæredygtighedsindsatsen og gjort det til noget, der naturligt sker i alle byggeprojekter,” siger projektchefen. Der er hjælp at hente i lovgivningen, hvor kravet om LCA-beregninger og CO2-grænseværdier fra 2023 vil tvinge mange til at forholde sig til grønne løsninger. Og branchen
er klar til at løfte opgaven. ”Vi har masser af viden, teknologier og produkter på hylderne. Og vi har også kompetencerne. Nu handler det om at få gjort bæredygtighed til en integreret del af byggeprocessen. Midterfeltet er de vigtige lige nu, altså de projekter, der berøres af de nye krav i Bygningsreglementet. De skal hjælpes, så de kan lære fra fyrtårnene. Vi skal have oversat de gode erfaringer til allemandsværktøjer og handlingsanvisninger,” siger Stephan Sander, seniorprojektleder i Værdibyg.

Et skred i den rigtige retning
Ændringerne i reguleringen er på mange måde den løftestang, byggeriet har manglet og efterspurgt længe. ”Der sker et skred i den rigtige retning i branchen lige nu, fordi rammebetingelserne flytter på sig. LCA-kravet sender et signal om, at klima- og ressourcehensyn aktuelt er den primære målestok for bæredygtighed i byggeriet. Det giver også et tydeligere sprog, når vi skal finde bæredygtige løsninger. Og det har vi haft brug for længe,” siger Nina Koch-Ørvad. Men reguleringer er kun en del af løsningen, mener Stephan Sander: ”Lovgivning er ikke i sig selv nok til at skabe afgørende ændringer, når man skal til at gøre ting på en væsentlig anderledes måde, end man plejer. Virksomhederne i byggeriet er nødt til at bruge ressourcer på udvikling inden for det her område, ellers er de snart irrelevante.”

OM VÆRDIBYG
Værdibyg er et branchefællesskab mellem BAT-Kartellet, Bygherreforeningen, DI Byggeri, Danske Arkitektvirksomheder, Foreningen af Rådgivende Ingeniører og TEKNIQ Arbejdsgiverne. Værdibyg udvikler en ny fælles praksis for byggeprocessen og udfordrer branchen med nye idéer. Gennem inddragelse af byggeriets praktikere på tværs af værdikæden indhentes viden til udvikling af en fælles best practice, der tager højde for alle parters behov.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094